Videotheek bijna uit Zeeuwse straatbeeld verdwenen

Wie kent 't nog, het fenomeen 'videotheek'. De plek waar je films kon huren en veelvuldig gebruik van werd gemaakt. Jongeren zullen waarschijnlijk hun schouders ophalen, wanneer je het aan ze vraagt.

Verdwenen
De videotheek is namelijk bijna geheel verdwenen uit het Zeeuwse straatbeeld. Zo'n tien jaar geleden had je in elk dorp of stad nog een videotheek waar de films kon huren. MMstore in Terneuzen is één van de laatste der Mohikanen en houdt het hoofd nog steeds boven water.


Mohikanen

Ali Yurtkap is ruim negen jaar eigenaar van deze videotheek. Ook hij ziet de afgelopen jaren een terugloop in de verhuur van dvd's. Negen jaar geleden verhuurde hij ongeveer 250 dvd's per week. Dat zijn er momenteel nog maar zo'n 150 per week.


Serviceproducten

Om het hoofd boven water te houden richt hij zich de afgelopen jaren ook op het aanbieden van serviceproducten. Hij verkoopt onder meer krasloten, snoep en ijs. Daarnaast kun je in de videotheek ook meedoen aan de lotto.


Voortbestaan

Over het voortbestaan van de videotheek is hij, ondanks dat er nog maar zo weinig zijn, positief. "Zenders als Netflix en Video on Demand zijn trends en niet iedereen wil hier gebruik van maken. Er zijn ook mensen die willen het hoesje voelen, lezen en willen advies over de kwaliteit, het verhaal, hoofdrolspelers, etcetera. Daarom zullen videotheken altijd blijven bestaan."


Deel dit artikel: