De vos rukt op in Zeeland

De vos rukt op. Er leven naar schatting 1400 vossen in Zeeland, verspreid over de hele provincie. Vooral op Walcheren en Noord-Beveland worden ze de laatste tijd meer gesignaleerd.

Dorpen
Op Walcheren leven naar schatting veertig vossen, zegt Lo Polvliet van de Wildbeheereenheid Walcheren. Hij bevestigt dat de dieren daar nu regelmatig worden gezien op de akkers of in de dorpen.

Roofzuchtig
De vossen worden bejaagd. Ze doden namelijk vaak meer prooien dan ze daadwerkelijk opeten. Ook vormen ze een bedreiging voor weidevogels die in speciale gebieden broeden, zoals bijvoorbeeld de Yerseke Moer. De vossen worden geschoten, en dat mag tussen zonsopkomst en -ondergang.

Afrastering
Vossen kunnen een bedreiging zijn voor kippen, eenden of ander hobbypluimvee. De vogels kunnen worden beschermd door het hok vos-bestendig te maken, met een hoge afrastering en gaas tot diep onder de grond. Een vos kan er dan niet overheen of onderdoor.|

Schrikdraad
Ook de maatregelen die Roger van Hoecke uit Zuiddorpe heeft genomen, werken. Hij kweekt al jaren hobbypluimvee. Vossen sloegen in 2011 toe in zijn hok. Sindsdien heeft hij de boel afgezet met schrikdraad en dat werkt volgens hem.

Reageer ook op Facebook
De Facebook post kan op dit moment niet worden geladen. Klik hier om naar de post te gaan.


Foto: Hans Huvers

Deel dit artikel: