CZ betaalt miljoenenvoorschot aan ziekenhuis ADRZ

Zorgverzekeraar CZ is van plan nog deze week een voorschot van zo'n tien miljoen euro uit te keren aan ziekenhuis ADRZ. Daarmee heeft het ziekenhuis voor de komende tijd genoeg financiële middelen om te blijven draaien.

Voorlopige betaling
Het voorschot is een voorlopige betaling van de zorg die het ziekenhuis in de eerste drie maanden heeft geleverd. Gewoonlijk worden die behandelingen later ingediend en uitbetaald. Nu keert zorgverzekeraar CZ alvast een voorschot uit. Als alle declaraties binnen zijn, wordt de bedragen verrekend.

Onrust onder personeel
Vorige week ontstond er onrust onder het personeel over de onzekere uitbetaling van de salarissen in mei en het vakantiegeld. Directeur Claudia Brandenburg gaf aan dat er financiële toezeggingen waren van de zorgverzekeraar. Maar "het is pas zeker als het op de bankrekening staat", zei Brandenburg.

Te weinig behandelingen
Ziekenhuis ADRZ heeft slechte cijfers gedraaid in de maanden januari en februari. Er zijn te weinig behandelingen verricht, terwijl de kosten voor personeel en apparatuur ondertussen doorlopen. Dat is zorgelijk omdat zorgverzekeraars enkel behandelingen vergoeden en niet de kosten van personeel en apparatuur.

Fors bezuinigen
Ziekenhuis ADRZ draait op dit moment verlies. Om te voorkomen dat er grote tekorten ontstaan moet het ziekenhuis bezuinigen. Zo wil het ziekenhuis minder freelancers en uitzendkrachten inhuren, minder reiskosten maken, de planning van behandelingen verbeteren en de administratie van medische behandelingen beter stroomlijnen.
Geschrokken

De ondernemingsraad is geschrokken van de financiële situatie en zegt nauw betrokken te zijn bij de bezuinigingsplannen die nu gemaakt worden. Volgens OR-voorzitter Willeke de Koster zijn die onontkoombaar om het ziekenhuis financieel gezond te maken.