In Axel eerste slechtvalkjong van Zeeland

In de Watertoren van Axel is afgelopen nacht het eerste ei van een paar slechtvalken uitgekomen, dat meldt de Werkgroep Roofvogels Zeeland. Die houdt dat nest in de gaten met webcams.

Alex en Alexia

Om 00.54 uur werd gesignaleerd dat de eerste uit het ei kroop. Er liggen nog drie eieren. De verwachting is dat die binnen een paar dagen uitkomen. Ze zijn overigens van het in Axel bekende paartje, Alex en Alexia.


Bekijk de webcam:
http://www.roofvogelszeeland.nl/webcam-slechtvalk

De slechtvalk

De slechtvalk behoort tot de grootste valken. De prooi wordt in een snelle duikvlucht geslagen en is meestal op slag dood. De prooien zijn meestal vogels (duiven, eenden, enz.), maar soms worden ook dieren die op de grond leven gegrepen. De valk komt voor over de hele wereld en er worden 19 ondersoorten onderscheiden. De slechtvalk komt over de hele wereld voor, er worden negentien soorten onderscheiden. (bron: Wikipedia)

Nederland

De slechtvalk is in Nederland en België steeds vaker te bewonderen. Vooral in de winter is deze vogel een steeds gewonere verschijning aan het worden. Tussen 1900 en 1990 waren slechts dertien broedgevallen bekend in Nederland. Sinds 1990 stijgt dit aantal snel, deze vogel broedt nu onder andere in speciale nestkasten, hoog op elektriciteitscentrales.


Broedparen

Volgens Vogelonderzoek Nederland nam het aantal broedparen in de periode 1990-2007 toe van 1 tot boven de 40 in 2007. In 2009 is dit aantal gestegen tot rond de 60. Er broeden nu in alle Nederlandse provincies slechtvalken. De slechtvalk is een forse valk met een gemiddelde grootte van 43 cm. Ze hebben een lichte onderkant met dwarsbanden en een donkergrijze rug. Er is een brede, zwarte baardstreep.

Fysieke kenmerken

Mannetje Vrouwtje

Totale lengte 38-46 cm 46-54 cm

Spanwijdte 90-100 cm 104-113 cm

Gewicht 600-750 gram 900-1300 gram

Hoogste
De watertoren in Axel (bron: Wikipedia) is gebouwd in 1936 en ontworpen door architect C. van Eck. De toren heeft een hoogte van 60,60 meter en is hiermee een van de hoogste watertorens van Nederland. In maart 1995 werd de watertoren verkocht aan de gemeente Axel. Tussen april en oktober is de watertoren opengesteld voor publiek. Bron afbeeldingen: Stichting Land van Axel

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen axel slechtvalk webcam
Deel dit artikel: