'Ongelooflijk hoe hard een elektrische fiets gaat'

Mensen die wat wiebelend op hun elektrische fiets zitten of er over denken om er eentje aan te schaffen, konden maandag terecht op de e-bikedag in Goes. Het was de eerste van in totaal vijf e-bikedagen dit jaar waarvoor de Provincie Zeeland subsidie beschikbaar stelt. Later dit jaar volgen er nog e-bikedagen in Burg-Haamstede, IJzendijke, Oud-Vossemeer en Hulst.

Ongevallen
Met de e-bikedagen wil Veilig Verkeer Zeeland een halt toeroepen aan het stijgende aantal ongevallen onder fietsende senioren. Al zijn er geen keiharde cijfers, het vermoeden bestaat dat die toename voor een deel is toe te schrijven aan de populariteit van de elektrische fiets.

Op- en afstappen
De dag is zowel voor mensen met een elektrische fiets als voor mensen die plannen hebben om een e-bike aan te schaffen. Naast een stukje theorie over de verkeersregels konden deelnemers op een parcours leren op- en afstappen, want daarbij gebeuren de meeste ongelukken. Op de infomarkt werden de nieuwste ontwikkelingen getoond op het gebied van de e-bike zoals de helmkraag, modieuze helmen en handige spiegels voor op de fiets.

'Vliegt ermee'
Voor de bezoekers was het wel even wennen om te rijden met een elektrische fiets. "Je vliegt er inderdaad mee", zegt een bezoekster. "Het is echt opletten. Je bent zo weg. Het is ongelooflijk hoe hard het gaat."


Fietsprovincie
Ruim een miljoen Nederlands rijdt op een elektrische fiets, dat is zo'n 8% van alle fietsers. De fiets is niet alleen populair onder ouderen, maar ook jongeren die bijvoorbeeld een eind moeten fietsen naar school. Zeeland wil zich graag profileren als fietsprovincie en dat vraagt om een veilige fietsinfrastructuur en fietsers die weten wat ze doen. Eén van de manieren om de fietsveiligheid te verbeteren is het organiseren van e-bike dagen verspreid over Zeeland.

Deel dit artikel: