'Nog nooit zoveel geweld meegemaakt'

'Ik heb nog nooit zoveel geweld meegemaakt,' dat zegt een agent die afgelopen weekend betrokken was bij de vechtpartij in Renesse. Eén agent zit ziek thuis sinds hij daar bewusteloos is geslagen.

Reconstructie
De politie heeft de vechtpartij gereconstrueerd: Het tumult begint rond 02.45 uur op de Hoge Zoom in het centrum van Renesse. Een Nederlandse man krijgt, waar de politie bij is, een klap van iemand die deel uitmaakt van een groep met 78 Duitsers. Twee agenten pakken de agressieveling op, waarna een deel van de groep Duitsers zich met de aanhouding bemoeit. Daarna escaleert het snel.

Vechtpartij
Een groep van 20 Duitsers probeert hun door de politie opgepakte vriend vrij te krijgen door de agenten aan te vallen. De agenten verzetten zich tegen die aanval door het vormen van een lijn. Ze krijgen daarbij ondersteuning van het SUS-team en portiers van uitgaansgelegenheden rond de Hoge Zoom.

Cellencomplex Breda
De groep van 20 Duitsers stapt, samen met de 58 landgenoten, in een gereedstaande touringcar. De politie vordert de bus en begeleidt de bus naar het cellencomplex in Breda. Daar worden 15 verdachten ingerekend.

Touringcar
De politie heeft de touringcar al in het begin van de avond in beeld, als de bus het centrum van Renesse komt binnenrijden. De bus wordt doorgestuurd naar het transferium iets buiten het dorp. Er wordt een afspraak gemaakt om de groep uit Bottrop en Gelsenkrichen rond de 03.00 uur weer op te pikken in het centrum.

Vrijgezellenfeest
Volgens de politie is er nog geen aanwijzing dat het zou gaan om hooligans. Wel wordt er in verklaringen van verdachten gesproken over een vrijgezellenfeest. De politie heeft beelden van beveiligingscamera's veilig gesteld. Ook hebben ooggetuigen video's aan de politie verstrekt.

Deel dit artikel: