Moestuinieren, nieuwe hype na breien en haken

Na breien en haken, is ook verbouwen van je eigen groenten, fruit en kruiden helemaal hip. Aanleiding voor deze rage was een handige supermarktactie, waarbij bakjes met potgrond en zaadjes werden uitgedeeld. Voor onderneemster Mascha de Bruijn uit Terhole kwam de hype op het juiste moment, ze was net een aantal weken bezig met een moestuinwebshop.
Markt
Het idee voor die webshop was er al langer, omdat ze veel vragen kreeg in haar kraam op de Zeeuws-Vlaamse markten. Klanten vroegen haar of ze moestuinspullen verkocht en of ze die ook online verkocht. Soms van mensen uit de buurt, maar ook van klanten die uit Vlaanderen of de Randstad kwamen.

Vraag
Pas afgelopen jaar zette ze haar webshop in de markt en door de supermarktactie, groeit nog wekelijks de vraag naar producten die met moestuinieren te maken hebben.

Webshop
De bezoekers van de webshop komen uit het hele land, van Groningen en Noord-Holland tot het oosten van het land. De bestelling wordt verwerkt, milieuvriendelijk verpakt en in een doos verzonden naar de klant. Twee jaar lang is De Bruijn bezig geweest met onderzoek naar verpakkingsmateriaal, het bouwen van de webshop en het assortiment.

Hype
Natuurlijk hoopt ze dat haar webshop een boterham kan opleveren. Gezien de hype rond moestuinieren, moet dat misschien wel lukken, denkt ze. "Zeker omdat veel mensen bezig zijn met een gezonde levensstijl en willen weten wat ze eten en waar dat vandaan komt", zegt De Bruijn. "De vraag naar biologische producten stijgt daardoor en dat zijn producten die goed lopen in de webshop".

Voorkom teleurstelling
Juist die drukte rond moestuinieren, levert veel klandizie op, maar ook vragen, stelt De Bruijn. Want zaadjes planten kan iedereen. Maaar wanneer die beginnen te kiemen, wat moet je dan doen? "Wanneer het groen groeit, ga je verspenen, dus elk sprietje weer in een grotere pot", legt De Bruijn uit. "Gebruik ook goede potgrond als je er serieus mee bezig bent", is de volgende tip van de onderneemster.

Kennis weggezakt
Klein beginnen is de laatste tip van de moestuinier. "Dus niet meteen met aubergines in de weer.Die zijn lastig te kweken voor beginners. Maar kies voor slaplantjes, dat voorkomt teleurstelling". Volgens de grootgrutter, die van die actie, is moestuinieren kinderspel, maar dat blijkt toch anders te liggen. Dat komt mede omdat de kennis over telen van eigen groenten en kruiden is weggezakt, omdat iedereen het in de supermarkt of bij de groentenboer koopt. Terwijl het vroeger de normaalste zaak van de wereld was.

Deel dit artikel: