Zeilschip Mohawk te water gelaten

FREDERIKSTAD - Het opleidingsschip van de zeekadetten uit Oslo zonk in de zomer van 2004 na een aanvaring met de Arnemuidse viskotter ARM 20. Iedereen kon op tijd van boord komen maar het 100-jaar oude zeiljacht was zwaar gehavend en zonk binnen een paar minuten.
Op een historische scheepswerf in Fredrikstad in het Zuiden van Noorwegen is het schip herbouwd met authentieke materialen. Door geldgebrek leek het lang niet mogelijk de restauratie te voltooien, ook al deden de zeekadetten zoveel mogelijk van het werk zelf. Maar door een schenking van de gemeente Oslo van 3 miljoen Noorse kronen, omgerekend bijna 400.000 euro kon de restauratie worden voltooid. Begin juni wordt het zeilschip weer overgedragen aan het Zeekadettenkorps in Oslo.
De zeescouts waren in 2004 met het honderd jaar oude zeilschip op weg naar Engeland om de werf te bezoeken waar het zeilschip in 1904 gebouwd was. Door een storm in het Kanaal moest de Mohawk van koers veranderen en voer de Westerschelde op. In de Vlissingse vaargeul, vlak bij het Nollehoofd ging het mis. De ARM 20 kon het zeilschip niet meer ontwijken. Volgens de rechtbank hebben beide schippers fouten gemaakt.
Na het ongeluk konden de Noren rekenen op veel spontane hulp van Vlissingse organisaties en bedrijven die zich belangeloos hebben ingezet om de scouts en het gehavende schip weer thuis in Noorwegen te krijgen.