Renesse: Veldslag of incident?

Een week geleden waren er ongeregeldheden in het centrum van Renesse. Die werden veroorzaakt door een groep van 78 Duitsers die een avond wil stappen in de badplaats. Omroep Zeeland maakte met getuigenverslagen en videobeelden een reconstructie van wat er zondagochtend 12 april is gebeurd.

00:15 uur
Een groep van 78 Duitsers komt vanaf de kerk de Hoge Zoom opgelopen, het uitgaansgebied van Renesse. De groep is in de buurt van de Stoofweg uit een touringcar gestapt. De groep bestaat vooral uit mannen, maar er zijn ook vrouwen bij. Sommige ooggetuigen spreken over 'een groep die leuzen scandeert en shirts draagt die een beeld oproepen van voetbalsupporters.' Andere getuigen spreken over een 'gezellige groep met mensen die duidelijk een feestje komen vieren'. De touringcar gaat naar een plek buiten het centrum. Mogelijk is dat het Transferium van Renesse aan de Roelandsweg, maar niemand van de ooggetuigen heeft de bus daar ook zien staan.

00:20 uur
Bij eetcafé ’t Paard op de Hoge Zoom ontstaat tumult. Wat de oorzaak is, zien ooggetuigen niet. Wel wordt er gezien dat er minimaal met één stoel wordt gegooid. De groep wordt aangesproken door leden van het SUS-team. Het SUS-team bestaat uit beveiligers die op uitgaansavonden, samen met de politie en portiers van uitgaansgelegenheden, de rust proberen te bewaren in het centrum van Renesse.

00:30 uur
De groep meldt zich bij discotheek Pinky aan de Hoge Zoom. De Duitsers hebben uit de touringcar minimaal 1 kratje bier meegenomen. De groep wordt door politie gewezen op de regels die alcohol op straat in dat gedeelte van Renesse verbieden. Na wat protest zetten ze het bier weg.

De bedrijfsleider van de discotheek krijgt geen 'negatief beeld' van de Duitsers. Na controle van alle ID's (allemaal personen van 18 jaar en ouder) blijkt één van hen geen ID bij zich te hebben. Maar hij wordt, omdat de groep zich netjes gedraagt, binnengelaten.

De politie is op dat moment - zoals vaker op zaterdagavond - met vier agenten in Renesse. De politie maakt een afspraak met de zogenoemde ‘sfeerbepalers’ van de groep. De afspraak is dat de touringcar de Duitsers om 03.00 uur weer komt oppikken in het centrum van Renesse.

00:40 uur
Beveiliging, SUS-team en aanwezige agenten overleggen. Voor het SUS-team is de groep reden om extra personeel op te roepen. In en rond de discotheek wordt de beveiliging opgeschroefd.

De groep is, ook gezien hun omvang, nadrukkelijk aanwezig. De beveiliging zoekt regelmatig contact met de 'sfeerbepalers' in de groep; en wijzen hen op de regels in de discotheek.

01:00 uur
Extra personeel van het SUS-team komt rond 01:00 uur aan in Renesse. Volgens ooggetuigen is er rond de Hoge Zoom geen politie te zien. Dat gebeurt vaker zeggen omstanders, ‘op dat moment is de politie vaak een hapje eten.’

Gedurende de avond zijn er kleine incidenten in de discotheek waarbij twee Duitsers vanwege 'irritant gedrag' en een Duitser vanwege 'dronkenschap' buiten worden gezet. Voor de rest verloopt de avond ‘ontspannen’. Volgens getuigen zijn er niet meer incidenten dan een andere zaterdagavond. De sfeer wordt door een aantal mensen als ‘goed’ omschreven.

02:15 uur
Één voor één verlaten de Duitsers de discotheek. De groep, die op en voor het terras staat, wordt groter en groter.

02:20 uur
Er ontstaat een opstootje op straat voor de discotheek. Een aantal leden van de Duitse groep en een Nederlander krijgen ruzie waarbij wordt geduwd en getrokken. Het SUS-team en de beveiliging snellen toe. Volgens getuigen wordt de Nederlander, ‘uit veiligheidsoverwegingen’, naar binnen gehaald. Voor beveiligers bij omringende discotheken is de ruzie reden om de deuren te sluiten.

De ‘sfeerbepalers’ van de Duitsers duwen anderen van de groep richting de bus. Hun bus staat dan tegenover de taxistandplaats op de Hoge Zoom. De touringcar van een bedrijf uit het Duitse Bottrop staat met de neus richting de kruising van de Hoge Zoom met de Jan van Renesseweg. De kruising ligt 50 meter verder.

02:30 uur
In verschillende groepjes lopen de Duitsers naar de bus toe. Eén van de groepjes krijgt volgens ooggetuigen ruzie met drie tot vier mannen, onder anderen uit Renesse zelf. Over wie (Nederlanders of Duitsers) de confrontatie als eerste aangaat, bestaan verschillende visies.

Wel is duidelijk dat op een bepaalde moment een Duitser een klap uitdeelt aan één van de Nederlanders, onder het oog van de aanwezige politieagenten. Met de arrestatie van de Duitser, zo zeggen alle betrokkenen, escaleert de situatie op de Hoge Zoom. De politie brengt de gearresteerde persoon richting de gevel van modewinkel Landgraaf. De kledingwinkel ligt aan de kruising Hoge Zoom en de Jan van Renesseweg. Voor de deur staan twee politieauto’s.

Volgens omstanders gaat het dan snel. Zo’n 20 à 35 Duitsers lopen richting de modewinkel waar de aangehouden man door 2 of 4 agenten wordt vastgehouden. De groep probeert de aangehouden persoon te bevrijden van de politie. Volgens omstander krijgen de agenten rake klappen van leden van de groep.

Vanaf het terras van discotheek Pinky, zo’n 100 meter verder, komt een ander deel van de groep aangerend. Achter deze groep lopen verschillende medewerkers van het SUS-team en beveiligers. Er wordt getrokken en er vallen rake klappen. Zo’n 8 à 10 medewerkers van het SUS-team en beveiligers maken een halve cirkel rond de agenten en de aangehouden man. Meerdere keren valt de groep de medewerkers van het SUS-team, politie en beveiligers aan. Volgens omstanders lijkt het op georganiseerde aanvallen die je ‘vaak bij hooligans ziet’.

Zo’n 10 à 14 personen van de Duitse groep proberen de vechtende Duitsers weg te trekken. Getuigen zien dat er zelfs onderling wordt gevochten. Er vallen mensen op straat en er wordt veel geschreeuwd. De groep vechtende Duitsers worden één voor één voor de bus ingetrokken. De bus staat nog steeds tegenover de taxistandplaats geparkeerd.

Op de kruising Hoge Zoom en Jan van Renesseweg groeperen het SUS-team, beveiligers en politie. Ze maken één lijn en dirigeren de laatste leden van de groep richting de touringcar. Door de groep worden de laatste leden in de bus getrokken.

02:45 uur
De bus vertrekt richting Transferium aan de Roelandsweg. Ooggetuigen verklaren dat de bus daar door 12 opgeroepen politieauto’s wordt omringd. De bus wordt gevorderd door politie en vertrekt richting cellencomplex in Breda.

Aanvullingen
Heeft u aanvullingen op deze reconstructie, of beelden van de vechtpartijen in Renesse? Mail het naar nieuws@omroepzeeland.nl.

Lees ook:
- 15 Duitse relschoppers op 1 mei voor de rechter
- Relschoppers Renesse zijn hooligans Schalke 04
- OM wil 11 Duitsers na vechtpartij Renesse langer vasthouden
- 'Nog nooit zoveel geweld meegemaakt'
- Duitse pers spreekt schande van ''Massenschlägerei''
- 'Vechtpartij niet meer dan een incident'
- Mishandelde agenten doen aangifte na vechtpartij


Meer over dit onderwerp:
Schouwen-Duiveland renesse
Deel dit artikel: