Kiekkast even te bewonderen bij Terra Maris

Zes Zeeuwse musea zetten deze week één kunstwerk in de schijnwerpers dat normaal gesproken niet te zien is. Dat doen ze in het kader van de museumweek. Bij Terra Maris in Oostkapelle is het 'de Kiekkast', het schilderij van Piet Rijken dat al jaren in het kantoor van het museum hangt.

Schatten
Op het schilderij heeft Rijken een kast geschilderd met twaalf vakjes waarin verschillende schatten uit de natuur te zien zijn. Volgens Carolien Schaap van Terra Maris lijkt het op het eerste gezicht een gewoon schilderij, maar dat verandert als je dichterbij gaat kijken: "Dan ga je toch iedere keer naar een ander vakje en dan ontdek je steeds meer."

3D
Ter gelegenheid van het 100ste geboortejaar van Piet Rijken maakte oud oprichter van het Zeeuws biologisch museum Wim Phaff een driedimensionale replica van de kiekkast. Tijdens de museumweek kunnen bezoekers de verschillen zoeken tussen beide kunstwerken, want ze zijn naast elkaar opgesteld.

Enthousiasme
Carolien Schaap hoopt dat beide werken de kinderen inspireert om zelf een kiekkast te maken van de dingen die zij in de natuur vinden. Vanwege het enthousiasme van de bezoekers over de kiekkasten heeft Terra Maris besloten ze nog wat langer te laten staan. "Waarschijnlijk tot aan de zomer. Daarna wordt de 3D kiekkast ontmanteld,"aldus Schaap.

Musea
Behalve Terra Maris doen er nog vijf musea mee aan de museumweek: het Zeeuws Museum in Middelburg, het Fruitteelt Museum in Kapelle, het Zeeuws Maritiem MuZeeum in Vlissingen, Museum Veere in Veere en het Historisch Museum de Bevelanden in Goes.

Gratis
Naast het uitlichten van bepaalde stukken hebben sommige van de musea besloten om op bepaalde dagen geen geld te vragen voor een bezoek. Daarover gaat ook de stemming van Omroep Zeeland. Die luidt: Musea zouden altijd gratis moeten zijn. Breng hier jouw stem uit.

Deel dit artikel: