Herdenkingsmonument Koudekerke wint aanmoedigingsprijs

Herdenkingsmonument 1940-1945 in Koudekerke heeft de Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten gekregen. Zij ontvingen de prijs, bestaande uit een stimuleringsbijdragen van 1000 euro en een QR-code om bij het monument te plaatsen, dinsdagavond in het Bevrijdingsmuseum Zeeland.

Bijzondere inspiratiebron
Volgens de jury is het Herdenkingsmonument 1940-1945 'een bijzondere inspiratiebron voor anderen'. Daarnaast bieden de bunkers en tankgracht in de omgeving van het monument 'volop kansen om het verhaal van de oorlog te vertellen en te laten vertellen'.

Behoud, beheer en beleving

De Aanmoedigingsprijs Oorlogsmonumenten is in het leven geroepen om het behoud, beheer en beleving van de oorlogsmonumenten te stimuleren. Jaarlijks wordt de prijs uitgereikt in de provincie waar de 5 mei-lezing plaatsvindt. Dit jaar is Zeeland de gastprovincie.

185 oorlogsmonumenten

Zeeland telt 185 oorlogsmonumenten. Vijf ervan waren genomineerd: Park Toorenvliedt Middelburg, Domburgse Oorlogsmonumenten, Frans militair ereveld Kapelle, het Oorlogsmonument Hoedenskerke en het winnende Herdenkingsmonument in Koudekerke.

Blij

Hans Sakkers van de dorpsraad in Koudekerke is erg blij met de prijs: "Wat ons betreft heeft heel Koudekerke gewonnen. Het is een monument van het hele dorp."