"Deze bijeenkomst sluit een hoofdstuk af"

Mensen die betrokken waren bij het mistongeluk op de A58 in september vorig jaar zijn blij dat het Openbaar Ministerie niemand gaat vervolgen. Velen zijn nog dagelijks met de kettingbotsing bezig en dit zorgt ervoor dat ze een deel kunnen afsluiten.

Punt achter zetten

"Het is zeven maanden geleden en vlak na het ongeluk zijn we verhoord door de politie. Ondanks dat je zelf weet dat je in die situatie echt niet anders had kunnen reageren, weet je niet of je ervoor vervolgd kan worden. Hier kunnen we nu een punt achter zetten en dat is fijn", zegt één van de betrokkenen op de avond.

Geen bewijzen

Op de bijeenkomst waren zo'n vijftig mensen aanwezig die bij één van de kettingbotsingen op de A58 betrokken waren. In totaal werden 230 mensen door de politie verhoord. Het OM gaat niemand vervolgen voor het mistongeluk van 16 september 2014, omdat er geen bewijzen zijn dat mensen zich schuldig hebben gemaakt aan een strafbaar feit.

Iedereen slachtoffer
Volgens het OM is iedereen slachtoffer geworden van de dichte mist en is dus iedereen slachtoffer geworden van de situatie op de weg die bewuste ochtend. Tijdens de bijeenkomst toonde het OM nog een filmpje om te benadrukken hoe extreem het weer was. Het filmpje is afkomstig van iemand die op het ongeluk in reed. De beelden laten dichte mist zien en dan plots de botsing met een heleboel auto's. Dat filmpje kwam als een klap aan bij de mensen in de raadszaal van het oude stadhuis.

Weerzien

De avond was voor de betrokkenen ook een gelegenheid om elkaar weer te zien. Mensen die op elkaar waren gebotst of naast elkaar stil kwamen te staan zochten elkaar op. Voor veel van hen heeft het grootste ongeluk van Zeeland een flink litteken achter gelaten. "Ik durf weer achter het stuur te stappen, maar ik ken ook mensen die het nog niet gedaan hebben. Bij goed weer rij ik, maar als het mistig is durf ik niet meer weg", vertelt iemand op de avond.

Deel dit artikel: