Provinciebestuurder Van Beveren stapt op

CDA-gedeputeerde Kees van Beveren zegt met opgeheven hoofd zijn functie neer te leggen. "Ik heb een mooie en intensieve periode achter de rug. Met opgeheven hoofd leg ik mijn functie neer", aldus een aangeslagen Van Beveren, die zijn collega-gedeputeerden bedankte voor hun steun de afgelopen weken.

19 miljoen

Kees van Beveren is gestruikeld over de vernieuwde Sloeweg, die met 19 miljoen extra veel duurder uitvalt dan begroot door een serie tegenslagen en missers. De beslissing af te treden viel donderdagavond tijdens een gesprek met fractievoorzitters binnen de coalitie.

Vertrouwen

"Daarbij hebben de VVD, de SGP en de PvdA ook helder aangegeven dat ze niet in de positie willen komen om een eventuele motie van wantrouwen tegen mij te moeten gaan steunen, en dus, dat ze geen vertrouwen meer in mij hebben. In verband daarmee heb ik besloten om mijn portefeuille per direct ter beschikking te stellen", aldus Van Beveren.

Grote druk
Van Beveren kwam onder grote druk te staan door de budgetoverschrijding op de Sloeweg, maar ook door het verwijt dat hij Provinciale Staten niet of te laat op de hoogte heeft gebracht. Van Beveren stelde tijdens in zijn verklaring dat hij zijn collega's in het college van Gedeputeerde Staten steeds minitieus op de hoogte heeft gehouden. Na het afleggen van zijn verklaring verliet Van Beveren de persconferentie. Hij wilde geen verder commentaar geven.

Tegenslagen en fouten
Veel partijen denken dat hij die kennis al voor de verkiezingen had en toen bewust heeft achtergehouden. De forse overschrijding is veroorzaakt door een aaneenschakeling van tegenslagen en fouten. De provincie besloot daarop eind maart het werk tijdelijk stil te leggen en de plannen voor het verdere werk flink te versoberen.

Geschrokken

De politiek reageerde eerder al geschrokken op de forse overschrijding. Coalitiepartijen VVD en SGP wilden weten hoe het zo ver heeft kunnen komen. De oppositie in Provinciale Staten was kritischer en gaf aan veel te laat te zijn geïnformeerd. D66 noemde het een ernstig politiek vergrijp.

Gevaarlijk

De N62 kost niet alleen de helft meer, er zitten ook nog levensgevaarlijke plekken in de weg. Dat blijkt uit het rapport 'Task Force Team Sloeweg' dat dinsdag werd gepresenteerd. De zeven gevaarlijke punten op een rij.


Live
Verslaggever Ariane Lafort was in het provinciehuis en deed live verslag.
Tweets over since:2014-04-24 from:@ariane66 AND #pszld

Deel dit artikel: