Wemeldinge heeft Oranjefeest weer terug

WEMELDINGE- De 25 buurtverenigingen in Wemeldinge pakken iedere vijf jaar groots uit tijdens Koninginnedag, tegenwoordig Koningsdag, in Wemeldinge. Vijf jaar geleden werd het dorp op 30 april bezocht door de Koninklijke familie.

Kleine kater
Volgens voorzitter Mappy Zuijdwegt van de oranjevereniging was het niet vanzelfsprekend dat het dorp na dit hoogtepunt weer zou transformeren naar een groots Oranjedorp. Volgens Zuijdwegt had Koninginnedag 2010 in Wemeldinge namelijk voor een kleine kater gezorgd.

Regen en lauwe reacties
De regen kwam destijds met bakken uit de lucht en financieel waren ze ook niet helemaal goed uitgekomen. Bij de eerste vergadering in oktober vorig jaar waren daarom de reacties 'nog wat lauw'. Zuijdwegt: "Maar in de maanden erna werden de buurtverenigingen steeds enthousiaster."

Traditie
De traditie om het dorp te versieren en vervolgens een paar dagen feest te vieren gaat al bijna honderd jaar terug. Mappy Zuijdwegt: "Ik heb foto's gevonden uit 1913 dat er ook al straten werden versierd." De traditie wordt in stand gehouden door tientallen dorpsbewoners verdeeld over 25 buurtverenigingen. Iedere buurt heeft een eigen thema.

Eigen feestje
Buurtbewoners vonden het bijzonder om vijf jaar jaar geleden de Koninklijke familie op bezoek te hebben, maar zijn ook blij dat ze hun feestje weer terug hebben. "We waren toch wel gebonden aan een hoop regeltjes en alles en iedereen werd gecontroleerd. Nu is gewoon weer lekker onder ons."


Festiviteiten
Het Oranjefeest beperkt zich niet alleen tot Koningsdag. Afgelopen vrijdag zijn de eerste activiteiten al begonnen.Bekijk ook:

- Terugblik op Koninginnedag in 2010

Deel dit artikel: