Verschrikkingen Jappenkamp moeilijk te beschrijven

CADZAND-De periode rond 4 en 5 mei, wanneer wij de oorlog en onze vrijheid herdenken, is voor Ineke van Geest uit Cadzand een beladen tijd. Veel kinderen in het kamp waar zij gevangen zat hebben het niet overleefd. Bevrijdingsdag is voor haar 15 augustus.

Bevrijding

Toen Nederland op 5 mei 1945 werd bevrijd, was Nederlands-Indië nog altijd bezet door de Japanners. Pas op 15 augustus 1945 werd daar de bevrijding gevierd, bij de capitulatie door Japan.


Boek

In haar boek 'Migrant in het vaderland' dat eerder dit jaar verscheen, beschrijft zij haar gelukkige jeugd in Nederlands-Indië. Ze vindt het moeilijk om de woorden te vinden voor de verschrikkingen van het Jappenkamp. Dat gaat haar makkelijker af bij de beschrijving van de uiteindelijke aankomst in het ‘vreemde’ vaderland Nederland.


Sumatra

Ineke van Geest is geboren op Sumatra, tot haar vijfde jaar had ze een onbezorgde jeugd. Tijdens de Japanse bezetting zat ze in een kamp met haar moeder en broertje. Haar vader zag ze pas na de oorlog terug.


Cadzand

In Cadzand heeft ze een huis dat uitkijkt over het Zeeuws-Vlaamse land, maar binnen ademt alles Indië. Ineke van Geest voelt zich ook Indisch. Ze noemt het haar moederland, waar ze ondanks de oorlog die diepe wonden heeft geslagen, haar hart aan heeft verloren.