Hoogerland: 'Afgelasting om aanslag behoorlijk scary'

De Zeeuwse wielrenner Johnny Hoogerland vindt de afgelasting van de wielerwedstrijd in Frankfurt waar vermoedelijk een terroristische aanslag op werd beraamd behoorlijk eng.

Aanhouding
De Duitse politie arresteerde vannacht een 35-jarige man en 34-jarige vrouw op verdenking van het beramen van een aanslag op de jaarlijkse wielerwedstrijd
Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt. In een huis in Oberursel vond de politie verschillende explosieven, munitie en een automatisch geweer.

Waterstofperoxide
De 35-jarige man zou een bosrijk deel van de wielerroute hebben verkend en contacten onderhouden met fundamentele moslims. Daarnaast zou het duo onder valse naam grote hoeveelheden waterstofperoxide en spiritus hebben gekocht. Dat vormde voor de politie voldoende aanleiding om een inval te doen in de woning.

Scary
Wielrenner Johnny Hoogerland (Team Roompot) meldt op Twitter dat de afgelasting van de wedstrijd door het voorval behoorlijk scary is. Wel zegt hij dat een aanslag nooit volledig te voorkomen is. "Als ze echt iets willen doen is het moeilijk tegen te houden. Je kunt onmogelijk 200 kilometer weg afbakenen."

Brian van Goethem
Ook wielrenner Brian van Goethem (Roompot) zou de wedstrijd rijden, maar haakte af vanwege een zitvlakblessure die hij dinsdag opliep. "Net als bij marathons, zoals in Boston waar een aanslag is gepleegd, is de wielersport ook makkelijk toegankelijk. Iedereen kan de sporters op de openbare weg aanraken. Dat maakt het gevaarlijk."

Zulke mensen
Van Goethem zegt vaker bij dat gevaar vaker stil te staan, maar wil zich er niet door laten beïnvloeden. "Je mag je leven niet laten bepalen door zulke mensen. Het wielrennen is een mooie sport dat ik met plezier doe. Dat mogen zulke mensen nooit van je afnemen."

Aanmelding
Voor de wedstrijd hebben ruim tweehonderd wielrenners zich aangemeld. Naast renners van het Team Roompot zou ook de Nederlander Tom Dumoulin aan de wedstrijd meedoen.