Groen licht voor Brouwerseiland ondanks 'smerige spelletjes'

De gemeente Schouwen-Duiveland mag voorlopig doorgaan met het plan voor een resort bij de Brouwersdam. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten. De komst van het resort, Brouwerseiland, stuit op veel protest. Tegenstanders spreken van smerige spelletjes die de gemeente speelt.

Surfers
Het resort komt tegen de Brouwersdam aan, een populaire plek onder surfers. Die roemen de wind in dat stuk van het Grevelingenmeer. Door de komst van een resort met hoge appartementgebouwen, zou die wind wegvallen. Ook kunnen ze niet meer met hun auto of busje aan de rand van het Grevelingenmeer parkeren.

Protest
Tientallen tegenstanders kwamen naar de raadsvergadering om nogmaals te prostesteren. Zonder succes, want de wethouder mag van de gemeenteraad zijn plan voorlopig gewoon doorzetten Een groot deel van de raad stemde in met het beeldkwaliteitsplan. In dat plan staat bijvoorbeeld de vormgeving van de gebouwen, maar ook de inrichting van de openbare ruimte.

Pamflet
Een flink deel van de vergadering ging over een pamflet, dat door de actievoerders is verspreid. Leugens staan er volgens enkele raadsleden in. Dat vinden zij vervelend, want de mensen die de petitie tegen Brouwerseiland hebben getekend, hebben dat volgens hen pas gedaan ná het lezen van die leugens.

Smerige spelletjes
Onder het pamflet waarin de wethouder beschuldigd wordt van smerige spelletjes, staat het adres van een raadslid, SP-er Anita de Vos. Zij blijft achter die uitspraak staan. Ze vindt namelijk dat er niet goed geluisterd is naar de argumenten van de surfers.

Scharendijke
Niet alleen surfers protesteren tegen de plannen, ook inwoners van het nabijgelegen Scharendijke. Ze zijn bang voor inkomtenverlies als de surfers in de toekomst wegblijven.

Inspiratiecentrum
Donderdagmiddag werd een Inspiratiecentrum geopend van het Recreatieschap Grevelingen. Dit centrum moet toeristen meer informatie geven over de natuur en de historie in het gebied. Ook is er een uitkijktoren, speelactiviteiten voor kinderen, een restaurant en een winkel met streekproducten. In het Recreatieschap zitten onder meer de gemeente Schouwen-Duiveland en de gemeente Goeree-Overflakkee, en de provincies Zeeland en Zuid-Holland. Het centrum heeft ruim 3 miljoen euro gekost.

Deel dit artikel: