5 Mei Lezing geïnspireerd door Etty Hillesum

De Middelburgse Etty Hillesum blijkt een belangrijke inspiratiebron voor de schrijver David Grossman te zijn, die dinsdag in Vlissingen de 5 Mei Lezing hield. In een volle Sint Jacobskerk zei Grossman dat Hillesum "iemand is naar wie je je ogen kan opslaan in momenten van vertwijfeling".

Startpunt
De lezing vond plaats in aanwezigheid van onder anderen premier Mark Rutte. Vlissingen was dinsdag het startpunt èn het centrum van de Nationale Viering van de Bevrijding. De dag ervoor werd bekend dat het Etty Hillesum Onderzoekscentrum van Gent naar Middelburg gaat verhuizen.

Oorlogsverleden
Hillesum hield dagboeken bij en schreef brieven vanuit Kamp Westerbork, ze stierf uiteindelijk in Auschwitz. De Israelische Grossman schrijft vaak over het traumatische oorlogsverleden van zijn familie en heeft zelf in de oorlog van zijn land met Libanon een zoon die soldaat was verloren.

Denkende hart
De dagboeken en brieven van Etty Hillesum zijn pas vele jaren na de oorlog uitgegeven, maar verwierven toen snel bekendheid in de hele wereld. "Ik zou het denkende hart van een heel concentratiekamp willen zijn", schreef Hillesum in Westerbork, geciteerd door Grossman, die zelf zei te hopen in dergelijke omstandigheden net zo sterk te zijn. Hillesum werd in 1914 in Middelburg geboren maar haar familie verhuisde in 1918 naar een ander deel van Nederland.

Landelijke politici
De 5 Mei Lezing als onderdeel van de Bevrijdingsdag, is sinds twintig jaar een traditie. Er waren vandaag in Vlissingen een groot aantal landelijke politici en commissarissen van de Koning. Er waren ambassadeurs van de landen die destijds tot de Geallieerden behoorden, maar ook de ambassadeurs van Duitsland en Japan waarmee Nederland in oorlog was.

Vrijheid
De lezing werd vooraf gegaan door het voorlezen van een verhaal over vrijheid door de twaalfjarige Judith Smaal uit Zierikzee. Telkens terugkerend in de bijeenkomst was de muziek die de Zeeuwse componist Douwe Eisinga voor deze gelegenheid had gecomponeerd, onder de titel "Momentum". De drie delen werden uitgevoerd door het ensemble Scaldis Kamermuziek Festival onder leiding van Mathieu van Bellen.


De toespraak van Grossman is hier terug te lezen (pdf)

Deel dit artikel: