Eerste WO2 luisterpaal in Zeeland onthuld

In Renesse is dinsdag de eerste luisterpaal van de Liberation Route Europe onthuld. Bij de paal wordt het verhaal van de Tien van Renesse verteld. Het is de bedoeling dat de komende jaren 136 van zulke luisterplekken in Zeeland komen.

Route
De luisterplekken zijn onderdeel van de zogenoemde Liberation Route Europe, De route volgt het pad dat de geallieerden bewandelden tijdens de bevrijding van Europa. In Nederland zijn nu zo'n 150 luisterplekken. Op iedere plek is een hoorspel te beluisteren dat via de smartphone ter plekke is op te vragen.

Tien van Renesse
De eerste Zeeuwse luisterplek is bij Slot Moermond, de plek waar op 10 december 1944 een groep verzetsstrijders door de Duitse Wehrmacht is opgehangen toen ze wilden vluchten naar Noord-Beveland.Schouwen-Duiveland bleef tot in mei 1945 bezet, terwijl de rest van de provincie Zeeland in de laatste maanden van 1944 werd bevrijd.

Slag om de Schelde
De invulling van de Zeeuwse Liberation Route ligt in handen van het Bevrijdingsmuseum Zeeland. In Zeeland zullen veel van de 136 luisterplekken aandacht geven aan de Slag om de Schelde.