Grootste gevaar van e-bike is het gewicht

Niet de snelheid van een elektrische fiets, maar het gewicht ervan leidt tot ongelukken. Die zorgt er voor dat mensen eerder hun evenwicht verliezen of de fiets niet beheersen. Een e-bike weegt gemiddeld zo'n negen kilo zwaarder dan een gewone fiets. Veilig Verkeer Zeelaand houdt speciale dagen voor mensen met een e-bike.

E-bike dagen
Zeeland wil zich graag profileren als fietsprovincie en dat vraagt om een veilige fietsinfrastructuur en fietsers die weten wat ze doen. Eén van de manieren om de fietsveiligheid te verbeteren is het organiseren van e-bike dagen verspreid over Zeeland. De Provincie Zeeland heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld. Doel van die dagen is om mensen met een e-bike of mensen die er één willen aanschaffen de juiste informatie en ondersteuning te geven om ongevallen te voorkomen.

Geen cijfers
Volgens Bas Vroonland van Veilig Verkeer Zeeland zijn er geen cijfers van het aantal ongevallen met de elektrische fiets. Het is wel een feit dat ouderen door de komst van de e-bike steeds langer aan het verkeer blijven deelnemen.

Ongeluk
Ruim duizend Zeeuwen belanden jaarlijks op de spoedeisende hulp door een ongeluk met de fiets. Dat blijkt uit een rapport, dat is uitgevoerd door VeiligheidNL in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland. Met name senioren van boven de zestig zijn slachtoffer van ongelukken op de fiets.

Elektrische fiets
Meestal gaat het om een eenzijdig ongeval. Bijna de helft van de gewonde fietsers heeft een botbreuk, met name aan de arm, hand of schouder. Ongeveer vijf procent van hen loopt een hersenschudding of ernstig hersenletsel op.

Jongeren
Ruim een miljoen Nederlanders rijdt op een elektrische fiets. Dat is zo'n acht procent van alle fietsers. De fiets is niet alleen populair onder ouderen, maar ook jongeren die bijvoorbeeld een eind moeten fietsen naar school, rijden steeds vaker elektrisch. Een e-bike mag met trapondersteuning maximaal 25 kilometer per uur.

Er zijn nog e-bikedagen op 14 september in Oud-Vossemeer en 28 september in Hulst.

Deel dit artikel: