Primeur met Xbloc in Cadzand-Bad

Een primeur bij de bouw van twee nieuwe strekdammen in Cadzand-Bad. De innovatieve golfbreker, het Xbloc, wordt daar gebruikt en dat is de eerste keer dat het ontwerp van bouwbedrijf BAM in eigen land wordt toegepast.

Onderwaterleven
Het Xbloc is volgens BAM uniek omdat er zo'n 15 procent minder beton nodig is dan bij andere golfbrekers en omdat ze makkelijker te plaatsen zijn. Omdat er veel holle ruimte overblijft tussen de blokken zijn ze ook beter voor het onderwaterleven.


Bijzonder project
Voor BAM, een van de grootste bouwbedrijven van Nederland, is Cadzand-Maritiem een bijzonder project. De Xbloc is sinds 2004 op de markt. Dat het zo lang heeft moeten duren voordat de Xbloc voor het eerst in het land waar het is ontwikkeld gebruikt kon worden, komt volgens projectleider Richard Hubregtse omdat er in Nederland eerder geen projecten waren die geschikt zijn voor het gebruik van de gigantische golfbrekers.


Abu Dhabi
BAM bracht het Xbloc in 2004 op de markt en sindsdien hebben ze de wereld veroverd. Zo werden ze onder andere al gebruikt in Abu Dhabi, Australië en Panama. In totaal liggen er wereldwijd 236.380 Xblocs. Op de strekdammen in Cadzand-Bad komen er zo'n vijfduizend.


Belgische betonprijs

De Xblocs worden gemaakt in grote mallen waar beton in gegoten wordt. Meestal gebeurt dat op de plaats van bestemming, maar de blokken voor Cadzand-Bad worden net over de grens in Zeebrugge gemaakt. In de directe omgeving van Cadzand is daar geen ruimte voor en vanaf Zeebrugge kunnen ze via het water vervoerd worden naar Cadzand-Bad. Wat ook meespeelt is dat de betonprijs in België lager is.

Cadzand-Maritiem
De strekdammen maken onderdeel uit van het project Cadzand-Maritiem, een samenwerking tussen Waterschap Scheldestromen, de Gemeente Sluis en Yacht@Cadzand-Bad BV. Tegelijkertijd met de kustversterking krijgt Cadzand-Bad een flinke metamorfose. Er komt onder andere een duinboulevard en tussen de strekdammen wordt een jachthaven aangelegd.
Planning
De strekdammen en de duinboulevard moeten dit jaar al klaar zijn. De aanleg van de jachthaven, met 125 ligplaatsen, begint na de zomer en moet in april 2016 klaar zijn.

Deel dit artikel: