Biologische varkens rukken op

Een forse stijging van het aantal biologische varkens in Zeeland. In 2011 liep er nog geen enkel biologisch varken rond in de provincie en inmiddels zijn het er meer dan zeshonderd, blijkt uit cijfers van het CBS. En die zijn allemaal van hetzelfde bedrijf, want Zeeland telt slechts één biologische varkenshouderij.

Droom
Ad Dingemans, zijn vrouw Karin en hun drie kinderen begonnen vier jaar geleden in Eede de eerste biologische varkenshouderij van Zeeland. Daarvoor hadden ze een melkveehouderij in het verderop gelegen buurtschap Heille, maar ze droomden altijd al van een varkensbedrijf.

Krulstaart
Omdat het een biologisch bedrijf is hebben de varkens meer ruimte en kunnen ze naar buiten. Ook houden de biologische varkens hun krulstaart en worden die niet zoals bij een normale varkenshouderij afgesneden.

Handwerk
De keus voor biologisch ontstond in eerste instantie omdat de gemeente Sluis niet zat te wachten op een gangbare (intensieve) varkenshouderij. Maar inmiddels ziet Dingemans meer voordelen. Biologische varkens leveren een goede prijs op en je hoeft volgens hem niet heel veel varkens te houden om iets te kunnen verdienen. De varkensboer geniet ook van de afwisseling in het werk. Dingemans zegt vaker buiten te komen en meer met z'n handen te werken.

Meer over dit onderwerp:
Zeeuws-Vlaanderen biologisch eede varkens
Deel dit artikel: