Laatste lik verf op camouflagebunker

De bijzondere camouflagebunker tussen Groot Abeele en Middelburg is bijna helemaal gerestaureerd, en ziet er daardoor weer uit als een woonhuis. Daarmee heeft Zeeland een unieke bunker terug, want van alle camouflagebunkers die ons land tijdens de Tweede Wereldoorlog telde, is dit het enige exemplaar in Nederland dat in oorspronkelijke staat is teruggebracht.

Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog camoufleerden de Duitsers hun bunkers vaak als schuur of woonhuis. Dat moest ervoor zorgen dat de bunkers tijdens bombardementen of aanvallen van binnenvallende troepen gespaard zouden blijven.

Woonhuis
Ons land telde tijdens de Tweede Wereldoorlog tientallen van gecamoufleerde bunkers. Sommige bunkers waren beschilderd als woonhuis, met gordijntjes voor de ramen en zelfs mensen achter de ramen. Maar geen van die bunkers is in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven.

Verdwenen
De camouflage van de bunker tussen Groot Abeele en Middelburg was na 70 jaar vrijwel volledig verdwenen, maar de afgelopen maanden is er hard gewerkt om het bouwwerk weer in de oorsponkelijke staat te herstellen. En dat was volgens projectleider Lex Weijermans een lastige klus.

Beton
"Beton kun je alleen beschilderen als de lucht droog is", licht Weijerman toe. "Als het vochtig is, pakt de verf namelijk niet. En als het weer het toelaat moet je ook maar net op dat moment schilders beschikbaar hebben."

Opknapbeurt
De opknapbeurt is een initiatief van de Stichting Bunkerbehoud. En een deel wordt betaald door de gemeente Middelburg. "De gemeente wil in de directe omgeving huizen bouwen", licht Cor Heijkoop van de stichting toe. "En dan past een gecamoufleerde bunker veel beter in de omgeving, vindt ook de gemeente."

Schuilplaats
De bunker was volgens Heijkoop vooral bedoeld als veilige schuilplaats. "We vermoeden dat hij ook bedoeld was als commandobunker, mede vanwege de strategische ligging aan de Vlissingse Weg en het Kanaal door Walcheren."

Interieur
Met het interieur van de bunker gebeurt weinig. "Bij deze bunker gaat het vooral om het uiterlijk en niet om het innerlijk", aldus Heijkoop. "We halen de bunker eigenlijk alleen leeg. Verder doen we er weinig mee. Maar we gaan de bunker wel opnemen in onze Battlefield Tours, zodat zoveel mogelijk mensen naar het bijzondere uiterlijk van deze bunker komen kijken."

Beschildering
De laatste hand wordt nu gelegd aan de beschildering van de bunkermuren, zodat de nieuw gecamoufleerde bunker binnenkort feestelijk kan worden heropend.