Bezuiniging bij ADRZ: 100 banen weg

Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis schrapt honderd van de in totaal 1.600 banen. De maatregel is nodig om de slechte financiƫle situatie van het Zeeuwse ziekenhuis aan te pakken. Vandaag werd bekend dat het ziekenhuis over 2014 een verlies heeft geleden van acht tot tien miljoen euro.
Reorganisatie
Als er niet wordt ingegrepen, stevent het ziekenhuis af op opnieuw een miljoenentekort van vijf miljoen euro. Het ziekenhuis neemt daarom enkele ingrijpende maatregelen. Het ziekenhuis wil efficiënter en goedkoper gaan werken.

Honderd banen
De meeste banen komen te vervallen door een reorganisatie van de poliklinieken. Vanaf 1 juli wordt de werkwijze zo aangepast dat medewerkers op meerdere poli's inzetbaar zijn. Medewerkers werken aan minder balies voor meerdere specialisten. Het ADRZ streeft ernaar geen gedwongen ontslagen uit te voeren. Boventallige medewerkers worden begeleid naar ander werk.

Medicijnen
Een andere maatregel is het vervangen van dure medicijnen die zorgverzekeraars niet volledig vergoeden. Het ziekenhuis wil op zoek naar goedkopere alternatieven. Directeur Claudia Brandenburg zegt dat het ziekenhuis er alles aan wil doen om patiënten de medicatie te geven die nodig is. Als er dure medicijnen nodig zijn, die niet of ten dele worden vergoed "gaan we met de zorgverzekeraars in gesprek", zegt Brandenburg.

Aan de bel
Vanwege de slechte financiële toestand van het ADRZ trok het bestuur vorige week al aan de bel bij minister Schippers van Volksgezondheid. Het Zeeuwse ziekenhuis vreest onder meer de concurrentieslag met België te verliezen, omdat de regels in de zorg daar soepeler zijn. Het ADRZ wil dat er hogere prijsafspraken gemaakt kunnen worden met zorgverzekeraars.

Verlies
Het ADRZ meldde onlangs dat het ziekenhuis over 2013 een verlies leed van 4,5 miljoen euro, terwijl er aanvankelijk was gerekend op winst. In 2014 was er een verlies van 9 miljoen. In 2014 werd al bekend dat het ADRZ miljoenen euro's moet gaan bezuinigen en bedden wil schrappen.


Begin april werd bekend dat zorgverzekeraar CZ het ziekenhuis een miljoenenvoorschot uitkeert. Daarnaast wordt de samenwerking met ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen en Erasmus MC in Rotterdam intensiever.