Praten met je baby zonder te spreken

Het is een van de nieuwste rages voor kersverse ouders en het kan nu ook in Zeeland: leren gebaren met je baby. Voordat baby's kunnen praten is het namelijk mogelijk om ze een soort gebarentaal aan te leren.

Honger
Vinger in de mond, handjes tegen het hoofd of wijsvingers tegen elkaar gedrukt, baby’s die nog niet kunnen praten kunnen zo al wel met gebaren aangeven dat ze honger, slaap of pijn hebben.

Nederlandse Gebarentaal
Bij de cursus Babygebaren leren ouders de gesproken taal te ondersteunen met dezelfde gebaren die gebruikt worden in de Nederlandse Gebarentaal. Op dit moment de enige docent babygebaren in Zeeland is Marika Bogert-Burm uit Hulst. Zij geeft dinsdagavond voor het eerst les.

Ontwikkelen
"Tussen de 6 en de 9 maanden zijn de hersenfuncties van een kind voldoende ontwikkeld zodat het verbanden kan gaan leggen tussen dingen die het in de omgeving ziet", legt Bogert-Burm uit. "Een kind wil graag met je delen wat het wil, leuk vindt of nodig heeft, maar kan dat nog niet vertellen. Praten begint namelijk pas maanden later."

Achterhaald
Volgens critici kan het aanleren van gebarentaal de taalontwikkeling belemmeren, maar volgens Bogert-Burm is dat een achterhaalde opvatting. "Uit onderzoek blijkt ook dat het taalverwerkingsproces juist eerder wordt ingezet door gebarentaal."

Gesprek
Het grootste voordeel vindt Bogert-Burm dat kinderen zelf in staat zijn om een gesprek met anderen aan te gaan. "Kinderen die zich verstaanbaar kunnen maken, hebben bovendien minder driftbuien. En dat kan veel schelen tijdens de peuterpubertijd", aldus Bogert-Burm.


Certificaat

Ook kinderdagverblijven werken met babygebaren. Zoals Rupsje Nooitgenoeg in Philippine. Als eerste kinderdagverblijf in Zeeland kreeg het gisteren hiervoor een certificaat.

Deel dit artikel: