ADRZ zet streep door nieuwbouw en blijft in Vlissingen

Ziekenhuis ADRZ blijft in het oude pand in Vlissingen. De ziekenhuisdirectie zet een streep door alle nieuwbouwplannen. Een nieuw pand blijkt te duur. In plaats daarvan wordt de oude locatie verbouwd en gedeeltelijk gesloopt.

Kleiner
Het bestaande pand in Vlissingen wordt gedeeltelijk gesloopt. Het oude bakstenen gedeelte, waar nu de kantoren zijn gevestigd, wordt afgebroken, net als de aanbouw van de huisartsenpost en de afdeling psychiatrie. De afdeling psychiatrie en de kantoren verhuizen naar Goes. De huisartsenpost krijgt een nieuwe plaats aangeboden binnen het verbouwde ziekenhuis.

Minder dan de helft
"Het is maar goed, dat de nieuwbouw op de Mortiere niet is gebouwd", zegt directeur Claudia Brandenburg. "Het gebouw was veel te groot geweest." Ziekenhuizen in heel Nederland worden steeds kleiner vanwege kortere ligduur. Er zijn daardoor minder bedden nodig. Deze ontwikkeling is de laatste jaren heel snel gegaan. Daarbij is een deel van de specialistische medische zorg door huisartsen overgenomen. In totaal heeft het ziekenhuis maar een derde van de huidige ruimte nodig en krimpt het van 27.000 vierkante meter in de huidige situatie naar 11.000 vierkante meter in de nieuwe situatie.

Goedkoper
Renovatie van het bestaande gebouw is goedkoper dan nieuwbouw. Nieuwbouw kost 35-45 miljoen euro, de renovatie vijftien miljoen euro. Bovendien zouden de kosten van het oude gebouw te lang te zwaar op de begroting drukken als er nog jaren op nieuwbouw moet worden gewacht. De financiële situatie van het ziekenhuis is moeilijk. Daarom hakt de ziekenhuisdirectie nu de knoop door.

Klaar in 2017
De verbouwing start januari 2016 en moet in 2017 klaar zijn. Het ziekenhuis zal tijdens de hele verbouwing in bedrijf blijven.

Langslepende kwestie
De plannen voor een nieuw ziekenhuis op Walcheren dateren al van 2008. Er is jarenlang gewerkt aan de bouw van een nieuw ziekenhuis op de Mortiere, op de grens van Vlissingen en Middelburg. In december vorig jaar kwam de ziekenhuisdirectie met het plan het nieuwe ziekenhuis in Middelburg te bouwen, nabij de N57.

Protest
In Vlissingen is sinds 2008 fel geprotesteerd tegen de plannen om het ziekenhuis te verplaatsen. Er zijn petities aangeboden aan de ziekenhuisdirectie en aan de minister. In 2009 trok een protestmars in Vlissingen 3500 mensen.