Iedereen kan investeren in renovatie ADRZ Vlissingen

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis heeft 20 miljoen euro nodig om het ziekenhuis in Vlissingen te vernieuwen. Omdat banken niet meer staan te trappelen om te investeren in vastgoed, zet het ADRZ samen met Zeeland Investments Beheer (ZIB) van ondernemer Henk van Koeveringe een crowdfundingactie op. Het is voor het eerst dat in Nederland een ziekenhuis op deze manier wordt gefinancierd.

Streep door nieuwbouw
Het ADRZ had eerst plannen voor een nieuw ziekenhuis in Middelburg, maar nu is definitief besloten om het oude ziekenhuis in Vlissingen open te houden en te vernieuwen. Deelnemers aan de crowdfundingactie kunnen meedoen met een minimum bedrag van 2.500 euro en een maximumbedrag van 40.000 euro. ZIB zegt dat deelnemers 5 procent rente krijgen over hun investering. Deelnemers krijgen hun geld binnen maximaal 17 jaar terug.

Veel belangstelling
Zeeland Investments Beheer verwacht dat er binnen en buiten Zeeland veel belangstelling is voor de crowdfundingactie. Beleggers en spaarders zoeken naar nieuwe manieren om hun geld met een goed rendement te beleggen omdat de rente een historisch dieptepunt heeft bereikt. Voor de crowdfunding heeft ZIB een nieuwe bv opgericht: ZIB Crowdfunding bv. De crowdfunding voor het ziekenhuis is het eerste project van deze nieuwe bv.

'Mooi rendement'

“Door te investeren in de vernieuwing van het ziekenhuis doen investeerders iets goeds met hun geld en het levert ze ook nog eens een mooi rendement op. Ze krijgen minimaal een keer per jaar de kans om op een vergadering hun zegje te doen'', zegt Henk van Koeveringe van ZIB. Voor de crowdfunding kunnen mensen zich vanaf september 2015 inschrijven, via www.zibcrowd.nl

'Gewone mensen'

Van Koeveringe: "Wij willen heel graag veel gewone mensen, kleine investeerders." Voor Van Koeveringe is dit belangrijk. Het zal de betrokkenheid van de mensen voor het ziekenhuis vergroten. "En kleine investeerders kunnen ook rechtstreeks hun kritiek op het ziekenhuis uiten. Dat is veel beter dan de achterklap."

Problemen met financiering

ADRZ-directeur Claudia Brandenburg is het daar mee eens: "Ik weet zeker dat veel ziekenhuizen dit concept zullen overnemen. Veel ziekenhuizen hebben problemen met financiering van nieuwbouw." Dat komt omdat banken ziekenhuizen niet meer als veilige investering zien.


Investeerder
Zeeland Investments Beheer investeert al ruim 15 jaar in vastgoed. Het bedrijf heeft ruim 2.500 particuliere investeerders die kapitaal verstrekken voor nieuwe projecten. Eigenaar Henk van Koeveringe heeft ervaring met investeren en financieren van vastgoed voor zorginstellingen. Eerder investeerde hij al geld in het voormalige ziekenhuis van Zierikzee, was hij de initiatiefnemer van dialysecentra op vakantieparken en heeft hij in Vlissingen een zorgboulevard opgezet.

Toezicht
De crowdfundingactie voor het vernieuwen van het ziekenhuis in Vlissingen staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandse Bank. Oud-commissaris van de Koningin Karla Peijs wordt voorzitter van de Raad van Toezicht van de crowdfundingactie.


Kleiner
Het Admiraal de Ruijter Ziekenhuis in Vlissingen wordt flink kleiner in de toekomst. Als de verbouwing achter de rug is, is het ziekenhuis met meer dan de helft gekrompen.


Zie ook:

> Bezuiniging bij ADRZ: 100 banen weg