Zeeland telt zo'n 5.300 scheefhuurders
Zeeland telt zo'n 5.300 scheefhuurders
OOST-SOUBURG -
De huurders die geconfronteerd worden met een huurverhoging van 6,5 % verdienen meer dan 43.000 euro bruto per jaar, terwijl ze in een
wonen. Als de inkomensafhankelijke huurverhoging doorgevoerd wordt, krijgen zij een forse huurverhoging voor hun kiezen. Het is per woningcorporatie verschillend of de verhoging wel of niet wordt doorgevoerd.
Brief
Er is sprake van scheefhuur als mensen met een bovenmodaal inkomen (hoger dan 33.000 euro) huurwoningen blijven huren die, met name qua huurprijs, bestemd zijn voor mensen uit de lagere inkomensgroepen. De Belastingdienst heeft de afgelopen tijd de hoogte van de inkomens van sociale huurders doorgegeven aan de woningcorporaties. Die sturen hun huurders voor 1 mei een brief waarin staat hoeveel extra huur ze per 1 juli moeten betalen.
Inkomensafhankelijk
Dit jaar wordt voor het eerst gekeken naar het inkomen dat de huurder verdient. Via de zogenoemde 'inkomensafhankelijke huurverhoging' wil het Rijk scheefhuurders stimuleren te verhuizen. Op die manier komt hun oude huis beschikbaar voor mensen met een lager inkomen.
Huurverhoging
Voor huishoudens met een inkomen onder de 33.614 euro bruto per jaar komt er een huurverhoging van 1,5 procent bovenop de inflatieverhoging van zo'n 2,5 procent (totaal 4 procent huurverhoging). Bij huishoudens die tussen de 33.614 tot 43.000 euro bruto verdienen wordt 2,0 procent extra huur bovenop de inflatie in rekening gebracht (totaal 4,5 procent huurverhoging). Een huishouden dat meer dan 43.000 euro bruto verdient krijgt te maken met een huurverhoging van 4,0 procent bovenop de inflatie (totaal 6,5 procent huurverhoging).
Berekening
De maximale kale huurprijs die woningcorporaties momenteel aan hun sociale huurders mogen vragen is 681,02 euro. Scheefhuurders die meer dan 43.000 euro verdienen gaan per 1 juli ruim 44 euro per maand meer betalen. Veel huurders houden hun hart vast voor de gevolgen van de huurverhoging op hun financiële situatie.
Woningcorporaties
Niet alle Zeeuwse woningcorporaties voeren de inkomensafhankelijke huurverhoging door. Zo voeren Woongoed Middelburg en stichting L'escaut in de gemeente Vlissingen de maatregel niet in. L'escaut vindt het te ingewikkeld en te veel werk opleveren. Daar krijgen de huurders van sociale huurwoningen een standaard huurverhoging van 4 procent.
Belronde
Omroep Zeeland heeft met elf woningcorporaties gebeld. Bij elkaar hebben zij 42.547 sociale huurwoningen. Bij benadering wonen daar ruim 5.300 scheefhuurders.