Eerste rekening kabelbelasting in augustus

Inwoners van de gemeente Hulst krijgen bij de jaarafrekening van waterbedrijf Evides voor het eerst te maken met de zogenaamde kabelbelasting, een heffing op kabels en leidingen die door de gemeentegrond lopen. In augustus valt die samen met de rekening van energiebedrijf Delta op de mat. Elk huishouden is dan ongeveer 11 euro meer kwijt aan leveringskosten voor water.

Verrekening
Het gaat om een verrekening over de eerste acht maanden van 2015. Bij het vaststellen van het voorschotbedrag vorig jaar was de heffing nog niet bekend, waardoor de huishoudens nu in één keer de verhoging moeten betalen. De heffing wordt voor komende jaren met het nieuwe voorschotbedrag verrekend.

Acht ton
De gemeenteraad van Hulst stemde eind vorig jaar in met het plan om de kabelbelasting in te voeren. Door het innen van de precariorechten wordt per jaar ruim 800.000 euro opgehaald.

Doorberekend
De kosten die Evides daardoor maakt, worden alleen aan de 13.204 huishoudens van de gemeente Hulst doorberekend. Het netwerkbedrijf van Delta (DNWB) moet ook de belasting gaan betalen en heeft al aangekondigd de heffing te zullen verrekenen met alle Zeeuwse klanten. Of en wanneer dat gebeurt is nog niet duidelijk, omdat DNWB de mogelijkheid bekijkt of er bezwaar gemaakt gaat worden tegen de belasting.

Deel dit artikel: