Goes voert kabelbelasting in en stopt met gratis poepzakjes

De gemeente Goes start met de invoering van belasting op kabels en leidingen. Wethouder Loes Meeuwisse hoopt daarmee 400.000 euro binnen te halen. Verder stopt de gemeente met het gratis verstrekken van hondenpoepzakjes en wordt er in de winter efficiƫnter gestrooid.

Lange lijst

De maatregelen zijn onderdeel van een lange lijst om de financiële tekorten voor de komende jaren weg te werken. Aanvankelijk dacht Goes 1,4 miljoen euro te moeten bezuinigen. Dat is nu 900.000 euro geworden, omdat de gemeente nog een paar reservepotjes had.

Kabelbelasting

Ook andere Zeeuwse gemeenten voeren zo'n kabelbelasting in. Die houdt in dat energie- en waterleveranciers als Delta en Evides geld moeten gaan betalen voor de kabels en leidingen die ze in de grond hebben liggen. De kans is trouwens groot dat die bedrijven de extra kosten zullen doorberekenen in hun tarieven, zodat de burger uiteindelijk de rekening betaalt.

Poepzakjes

Door te stoppen met het gratis verstrekken van hondenpoepzakjes denkt de gemeente 50.000 euro per jaar te bezuinigen. Hondenbezitters zullen voortaan zelf die zakjes moeten kopen. Wethouder Meeuwisse: "We hebben de afgelopen jaren al zoveel bezuinigd, dat we nu ook moeten kijken naar dit soort maatregelen."

Strooien
Goes bezuinigt ook 50.000 euro op de gladheidsbestrijding. De gemeente wil in de winter efficiënter gaan strooien. Wethouder Meeuwisse hoopt door scherper in te kopen het grootste deel van die bezuiniging te halen. Het is nog niet duidelijk of Goes ook in minder straten gaat strooien.

Als de gemeenteraad met de maatregelen instemt, gaan ze in per 1 januari 2016.

Meer over dit onderwerp:
Walcheren Goes kabelbelasting
Deel dit artikel: