Frans aftocht van 1940 herdacht in Vlissingen

Bij het monument aan de Prins Hendrikweg is donderdagmiddag herdacht dat hier op 17 mei 1940 de Franse terugtocht begon. Op die dag sneuvelde op deze plek in Vlissingen de Franse generaal Marcel-Émile Deslaurens, terwijl hij de aftocht van zijn eigen manschappen dekte.

Marseillaise
Bij de plechtigheid waren onder meer de burgemeester van Vlissingen en de Franse ambassadeur aanwezig. Schoolkinderen van het Calvijn College uit Middelburg legden bloemen en zongen zowel de Marseillaise als het Wilhelmus. De herdenking is een initiatief van de Bond Oud-Stoottroepers en Stoottroepen Zeeland.

Vechten tegen Duitsers
Generaal Deslaurens voerde het bevel over de Franse troepen die in de meidagen van 1940 in Zeeland meevochten tegen de aanvallende Duitse troepen. Walcheren werd op 17 mei 1940 aangevallen via de Sloedam door elitetroepen van het regiment 'Deutschland' van de Waffen-SS.

Handvol soldaten
Na felle gevechten om de Sloedam werd Walcheren nog dezelfde dag ingenomen. Franse soldaten probeerden via Vlissingen per boot naar Breskens te ontkomen aan de Duitsers. Terwijl de inscheping in volle gang was, verdedigde generaal Deslaurens met een handvol soldaten de toegang tot de veerhaven.

Overleed ter plekke
Bijna alle Franse militairen konden tijdig naar Breskens vluchten, maar Deslaurens werd getroffen in zijn gezicht en overleed ter plekke. Hij werd de volgende dag begraven op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen. In augustus 1949 werden vanuit Roosendaal de stoffelijke resten van 120 Franse militairen, waaronder generaal Deslaurens, naar Frankrijk overgebracht.

Deel dit artikel: