Omgekomen militairen massaal herdacht in Kapelle

Op de militaire begraafplaats in Kapelle zijn donderdagmiddag de Franse soldaten herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn omgekomen. Onder hen waren twintig militairen uit Marokko, dat destijds een Franse kolonie was.

Frans ereveld
Op het Franse ereveld waren ongeveer vijfhonderd genodigden en andere belangstellenden bijeen. Er waren onder anderen diplomatieke en militaire vertegenwoordigers uit Frankrijk, Marokko, Duitsland, Indonesië, de Verenigde Staten en Rusland.

Kransen
Bij het monument op het Franse ereveld legden de genodigden tientallen kransen. De gesneuvelden werden herdacht in toespraken van burgemeester Anton Stapelkamp van Kapelle, de Franse ambasadeur in Nederland L. Pic en ambassadeur A. Bellouki van Marokko.

Respect en begrip
De plechtigheid werd bijgewoond door bijna driehonderd jongeren van Marokkaanse afkomst. Volgens initiatiefnemer Mohamed Achahboun is het belangrijk hen te wijzen op de rol die Marokko in de oorlog heeft gespeeld en kan het bijwonen van deze ceremonies bijdragen aan wederzijds respect en begrip.

Volksliederen
De plechtigheid werd opgeluisterd met het ten gehore brengen van de volksliederen van Frankrijk, Marokko en Nederland. Leerlingen van de basisschool De Hoeksteen in Wemeldinge legden rozen bij de graven van de omgekomen soldaten.

Deel dit artikel: