Op zoek naar slakjes en kreeftjes op Spitsbergen

Bij het maritieme onderzoeksinstituut Imares in Yerseke zijn de eerste kisten met onderzoeksmateriaal afgeleverd voor de grote poolexpeditie op Spitsbergen in augustus.

Hansweert
De spullen worden de komende dagen aan boord gebracht van het expeditieschip Ortelius, dat aan de kade in Hansweert ligt.

Onderzoek
Zo'n vijftig Nederlandse onderzoekers verzamelen tijdens de expeditie gegevens over geologie, planten, zoogdieren, vogels en andere dieren. Die gegevens worden vergeleken met oude data, om inzicht te krijgen in de gevolgen van de klimaatverandering in het gebied.

Wadslakjes
Onder de vijftig onderzoekers is ook Martine van den Heuvel-Greve uit Kapelle, ze is werkzaam als zeebioloog bij Imares. In Yerseke test zij de gevoeligheid van zeediertjes voor blootstelling aan olie. Het gaat daarbij om kreeftjes, slakjes en garnaaltjes. Dat gaat ze straks ook doen op Spitsbergen. Van den Heuvel houdt bij haar bezoek aan Spitsbergen een weblog bij.

Schip
Dit weekend vertrekt het expeditieschip Ortelius met het onderzoeksmateriaal richting Spitsbergen. De wetenschappers vliegen in augustus naar het poolgebied.

Deel dit artikel: