Boeddhistische leraar uit Middelburg beticht van seksueel misbruik

Een boeddhistische leraar uit Middelburg is seksuele relaties aangegaan met enkele vrouwelijke leerlingen. Het misbruik vond plaats tussen 2001 en 2007, de jaren waarin de man het Mahayana studiecentrum in Middelburg runde.

Doelbewust op zoek
Onderzoeksjournalist en Boeddhist Rob Hogendoorn heeft in samenwerking met de NOS onderzoek gedaan naar verschillende misbruikzaken in boeddhistische kring in Nederland. De seksuele relaties die de toenmalig boeddhistisch leraar in Middelburg aanging, noemt hij seksueel misbruik: "Hij is doelbewust op zoek gegaan naar kwetsbare vrouwen. Als boeddhistisch leraar vond hij een omgeving waarin hij met hen in contact kwam."

Klokkenluider
Als in 2004 een lid van het centrum, Frans de Reeper, de seksuele relatie van de leraar met een leerling aan de kaak stelt, wordt er niet geluisterd. De man verbiedt de andere leden contact te hebben met De Reeper. Ook de Boeddhistische Unie Nederland reageert niet. De Unie stelt dat ze geen relatie hebben met het Middelburgse studiecentrum en er dus niets aan kunnen doen.

Einde centrum

Eind 2007 wordt het Mahayana centrum gesloten. In een verklaring schrijft een van de cursisten: "Uit gesprekken blijkt, dat de man zich bezig hield met ernstige en systematische manipulatie, seksueel misbruik bij meerdere vrouwen en andere vergrijpen."


Boeddhistische Unie Nederland
Ondanks eerdere waarschuwingen in 2004, komt de Boeddhistische Unie Nederland pas in 2008 in actie. De Unie stuurt medewerkers naar Middelburg om naar leerlingen te luisteren en hen te adviseren. Op een ledenvergadering meldt de voorzitter dat de hulp van de Unie "is ingeroepen naar aanleiding van escalaties in een boeddhistisch centrum te Middelburg, waar een zelfbenoemde lama (monnik) op een vreselijke manier heeft huisgehouden."

Topje van de ijsberg
In de jaren voor en na het Mahayana studiecentrum adverteerde de man ook veelvuldig voor behandelingen bij hem thuis in Middelburg in De Faam, De Scheldebode en de PZC. Hij bood allerlei vormen van alternatieve therapie aan, waaronder acupunctuur, "GM-therapie", psychosociale behandelingen, paranormale behandelingen en meditatie-avonden. In die periode heeft zeker één vrouw zich beklaagd over seksuele handelingen. Onderzoeksjournalist Rob Hogendoorn: "Ik denk dat achter elke advertentie een poging tot misbruik kon zitten."

Misbruik
Net als in andere beroepen, zoals die van psycholoog, fysiotherapeut of pastoor, worden seksuele handelingen met cliënten misbruik genoemd. "Seksueel misbruik is elke vorm van seksuele grensoverschrijding waarbij sprake is van seks [...] waarbij misbruik wordt gemaakt van een leeftijds- of machtsverschil, bijvoorbeeld wanneer een leerkracht seks heeft met een

leerling of een hulpverlener met een cliënt," schrijft Kennisinstituut Movisie.

Ontkenning

De man heeft alle beschuldigingen van misbruik tot nu toe ontkend. Hij is inmiddels verhuisd naar Duitsland, waar hij losjes op het boeddhisme gebaseerde boeken schrijft en publiceert.


Wilt u vertrouwelijk reageren? Mail dan naar ituning@omroepzeeland.nl.


Lees ook:

Slachtoffers misbruik werden bedreigd

Boeddhistische non waarschuwt leerlingen voor leraren

http://openboeddhisme.nl/de-lancering-van-lama-kelsang-chopel/