Slachtoffers misbruik boeddhistische leraar werden bedreigd

De slachtoffers van de seksueel misbruik verdachte boeddhistische leraar Gerhard Mattioli uit Middelburg zijn door hem bedreigd. Het misbruik vond plaats tussen 2001 en 2007.

Mahayana
Dat zijn de jaren waarin de zelfbenoemde monnik het Mahayana studiecentrum in Middelburg runde. Mattioli schreef dreigbrieven aan de leden van zijn studiegroep.


Dreigbrieven

Mattioli wijst de leerlingen in de dreigbrieven op de gevaren van het verbreken van hun verplichting aan hem als leraar: "Met een kritische of boze geest tegenover onze Spirituele Gids zal onze beoefening van de Geheime Mantra de oorzaak worden voor wedergeboorte in de hel."

Angst

Deze brieven brengen de slachtoffers en andere leden van de groep in geestelijk nood. Als je een rituele band aangaat met een Boeddhistische leraar, de zogenoemde samaya-gelofte, kan je de plichten naar die leraar onder geen enkele omstandigheid verbreken. Kwaad spreken over de leraar zou worden gestraft met "Tantrische hellen."

Tantra

De leraar overtuigde meerdere vrouwelijke leerlingen om als zijn 'tantrisch metgezel' seksuele handelingen met hem te verrichten. Een van de vrouwen zegt dat hij haar kleineerde en intimideerde.

Tegen alle regels in
De Middelburgse non Lama Thubten Wangmo was betrokken bij de opvang van de vrouwen. Zij noemt het gedrag van de zelfbenoemde monnik tegen alle boeddhistische regels in. "Dit heeft niets met boeddhisme te maken", benadrukt zij. Het afnemen van de samaya-belofte had nooit gemogen, het dreigen met de hel is verwerpelijk, stelt zij. "Iemand mag zich niet zo opstellen, dat is echt uit den boze", aldus Lama Thubten Wangmo.

Nep-boeddhist

De in Oostenrijk geboren Gerhard Mattioli noemde zichzelf monnik. In 2001 is hij inderdaad tot monnik gewijd in Groot-Brittanië in de New Kadampa Tradition. Hij krijgt de naam Kelsang Chöpel. Toen de kloosterorde hem geen toestemming gaf onderricht te geven, uitte de man dreigende taal. Daarop werd hem in 2002 het monnikschap ontnomen. Ondanks het verbod tot lesgeven, gaat hij daarmee door. Hij blijft zich kleden in gewaden en houdt ook tegen de regels in zijn monniksnaam Lama Kelsang Chöpel aan. "Hij was gewoon een nep-boeddhist, een beunhaas", zegt voormalig lid van de studiegroep Frans de Reeper.

Misbruik
Net als in andere beroepen, zoals die van psycholoog, fysiotherapeut of pastoor, worden seksuele handelingen met cliënten misbruik genoemd. "Seksueel misbruik is elke vorm van seksuele grensoverschrijding waarbij sprake is van seks [...] waarbij misbruik wordt gemaakt van een leeftijds- of machtsverschil, bijvoorbeeld wanneer een leerkracht seks heeft met een

leerling of een hulpverlener met een cliënt," schrijft Kennisinstituut Movisie.


Ontkenning

Gerhard Mattioli is inmiddels verhuisd naar Duitsland. Hij schrijft momenteel losjes op het boeddhisme gebaseerde boeken en ontkent de beschuldigingen van seksueel misbruik.

Wilt u vertrouwelijk reageren? Mail dan naar ituning@omroepzeeland.nl


Lees ook:
Boeddhistische leraar uit Middelburg beticht van seksueel misbruik

Boeddhistische non waarschuwt leerlingen voor leraren