Boeddhistische non waarschuwt leerlingen

In een reactie op de misbruikzaak van de boeddhistische leraar in Middelburg waarschuwt de boeddhistische non Lama Thubten Wangmo om zelf kritisch te zijn: "Dit was een charlatan van de eerste rang, denk ik. En zo zijn er velen."
Misbruik
Lama Thubten Wangmo begeleidt enkele slachtoffers van misbruik van de boeddhistische leraar Gerhard Mattioli. In de jaren 2001-2007 leidde deze leraar een boeddhistische studiegroep in Middelburg. Hij ging met verschillende vrouwen een seksuele relatie aan. Lama Thubten Wamgmo noemt het gedrag van deze zelfbenoemde monnik tegen alle boeddhistische regels in. "Dit heeft niets met boeddhisme te maken", benadrukt zij.

Onwetendheid
Veel cursisten van boeddhistische leraren weten niet welke rituelen wel of niet bij het boeddhisme horen en zijn niet bekend met de boeddhistische gedragsregels. Seksuele oefeningen in het boeddhisme mogen pas na tientallen jaren studie en alleen met toestemming van de kloosterorde worden uitgevoerd. De boeddhistische leraar in Middelburg heeft deze strenge regels grof overtreden.

Kritisch blijven

De boeddhistische non erkent het probleem van gebrek aan kennis. "Mensen moeten studeren en zich verdiepen in de regels van het boeddhisme", stelt zij, "Zoals je goud test op zijn echtheid, zo ook moet je de leer en de leraar testen."

Gedragsregels
Zelf heeft zij voor haar eigen Dharmacentrum expliciet de gedragsregels voor leraren benoemd.


Wilt u vertrouwelijk reageren? Mail naar ituning@omroepzeeland.nl.


Lees ook:
Boeddhistisch leraar beticht van seksueel misbruik

Slachtoffers misbruik boeddhistische leraar werden bedreigd

Deel dit artikel: