'Unie stopte misbruikzaak Middelburg in doofpot'

De Boeddhistische Unie Nederland BUN stopte de Middelburgse misbruikzaak in de doofpot. Dat zegt boeddhisme-kenner en onderzoeksjournalist Rob Hogendoorn.

Gewaarschuwd
Volgens Hogendoorn was de BUN al in 2004 gewaarschuwd, maar kwam de organisatie pas in 2008 in actie. De BUN stuurde toen een geestelijke om de slachtoffers op te vangen. Hogendoorn: "Maar doordat de BUN deze zaak binnenskamers hield, ging er geen enkele waarschuwing uit voor het publiek."

Klokkenluider
Als in 2004 een lid van het centrum, Frans de Reeper, de seksuele relatie van Gerhard Mattioli met een leerling aan de kaak stelt, wordt er niet geluisterd. Mattioli verbiedt de andere leden contact te hebben met De Reeper. Ook de Boeddhistische Unie Nederland reageert niet. De Unie stelt dat ze geen relatie hebben met het Middelburgse studiecentrum en er dus niets aan kan doen.

Einde centrum
Eind 2007 wordt het Mahayana centrum gesloten. In een verklaring schrijft een van de cursisten: "Uit gesprekken blijkt, dat de man zich bezig hield met ernstige en systematische manipulatie, seksueel misbruik bij meerdere vrouwen en andere vergrijpen."

Boeddhistische Unie Nederland
Ondanks de eerdere waarschuwingen, komt de Boeddhistische Unie Nederland pas in 2008 in actie. Op een ledenvergadering meldt de voorzitter van de Boeddhistische Unie dat de hulp van de BUN "is ingeroepen naar aanleiding van escalaties in een boeddhistisch centrum te Middelburg, waar een zelfbenoemde lama op een vreselijke manier heeft huisgehouden." De Unie stuurt medewerkers naar Middelburg om slachtoffers op te vangen. Publiek wordt niet gewaarschuwd.

Gedragscodes
De Boeddhistisch Unie Nederland BUN roept pas sinds kort, na vragen van de NOS, op tot het opstellen van gedragscodes. In een schrijven naar veertig bij de Unie aangesloten boeddhistische centra, schrijft het BUN-bestuur:
1. De BUN betreurt elke vorm van misbruik in welke context dan ook.
2. De BUN is een vriendschapsvereniging en heeft geen zeggenschap over de individuele organisaties die lid zijn.
3. De BUN moedigt haar leden aan zich op dit punt te organiseren, bijvoorbeeld door vertrouwenspersonen, gedragscodes of anderszins, zodat mensen met problemen ergens terecht kunnen.


Meldpunt
Boeddhist en onderzoeksjournalist Rob Hogendoorn bepleit het instellen van een onafhankelijk meldpunt: "Een groot aantal bij de BUN aangesloten boeddhistische centra worstelt zelf met seksueel misbruik. Ik denk dat zij én het BUN-bestuur niet tegen deze verantwoordelijkheid zijn opgewassen."

De Zeeuwse Kamer
De onderzoeksjournalist was dinsdag te gast bij het Omroep Zeeland radioprogramma De Zeeuwse Kamer, waar hij vragen beantwoordde van luisteraars.

Wilt u vertrouwelijk reageren? Mail naar ituning@omroepzeeland.nl.

Lees ook:
- Boeddhistische leraar beticht van seksueel misbruik
- Slachtoffers misbruik boeddhistisch leraar werden bedreigd
- Boeddhistische non waarschuwt leerlingen

Deel dit artikel: