'Geen roze invasie in Vogelwaarde en Hengstdijk'

In Vogelwaarde en Hengstdijk komen geen grote varkensstallen. Met deze uitspraak van de Raad van State komt er na ruim twintig jaar een eind aan de strijd over de stallen.

Blij
"We hebben gewonnen!", reageert Lieven van der Tas van de Stichting Regionale Bestrijding Varkens Invasie. Hij is blij dat na jarenlang procederen de kogel door de kerk is. De stichting steunde de gemeente in de strijd tegen de komst van de stallen. Ook Ron de Kort van de stichting kan zijn geluk niet op. "Dit is geweldig!"

Varkensstallen
In 1994 al gaf de toenmalige gemeente Hontenisse bouwvergunningen af aan twee Brabante varkensboeren. Zij wilden bij de twee dorpen megastallen bouwen met ruimte voor -toen nog- 1400 varkens per stal. De aangewezen plekken: de Kamperweg in Vogelwaarde en de Rummersdijk in Hengstdijk. Sinds 1997 is de grond in bezit van twee andere Brabantse varkensboeren Welvaarts en Lavrijssen.

Roze invasie
"In die periode kwamen er veel varkensboeren uit Brabant naar Zeeland. Een roze invasie," aldus Ron de Kort van de Stichting Regionale Bestrijding Varkens Invasie die de gemeente steunt en adviseert. "De boeren kwamen hier naartoe omdat er in Zeeland behoefte is aan mest. Telkens de mest naar Zeeland rijden is natuurlijk prijzig. Zich in Zeeland vestigen was de uitkomst. Veel gemeenten konden de invasie niet tegenhouden." De komst van de megastallen is in Zeeland flink tegengewerkt. In Ossenisse is er uiteindelijk wel zo’n grote varkensstal gekomen.

Rechtbank
In 2013 trok de huidige gemeente Hulst de bouwvergunningen in. Er was veel protest van omwonenden toen de boeren in 2011 opeens gebruik wilden maken van de vergunningen. Er waren plannen om stallen te maken voor 7000 varkens per stal. Bovendien wil de gemeente een nodige milieuvergunning ook niet afgeven. Reden genoeg voor de varkensboeren om de zaak in 2014 voor de rechter te slepen. In die zaak kreeg de gemeente gelijk.

Laatste hoop
Voor de varkensboeren was het hoger beroep bij de Raad van State de laatste hoop. Varkensboer Frank Lavrijssen gaf voor het hoger beroep aan dat hij goede hoop had in de zaak. "Ik heb hier zoveel geld ingestoken, dat ik alle hoop heb op een goede afloop." Maar de strijd houdt hier op. Volgens Lieven van der Tas gaan de boeren niet verder procederen. "Ze maken geen schijn van kans!"


Lees ook:

- Bijna zeshonderd handtekeningen tegen megastallen.

Deel dit artikel: