Onderscheiding voor verschuilen joods meisje

Het echtpaar Bierens uit Nieuwdorp heeft postuum de Yad Vashem onderscheiding gekregen. Het echtpaar kreeg de bijzondere Israëlische onderscheiding omdat ze in de Tweede Wereldoorlog een Joods meisje op hun boerderij verborgen hielden.

Eremuur
De namen Marinus Bierens en Jacomina Johanna Bierens-Bal zullen worden bijgeschreven op de "eremuur" in de "tuin der rechtvaardigen" van Yad Vashem in Jeruzalem.

Ambassadeur
In het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp kreeg de zoon van het echtpaar een erepenning en een certificaat uitgereikt door de Israëlische ambassadeur in Nederland Haim Divon. De ambassadeur sprak lovende woorden en benadrukte hoe belangrijk mensen zoals het echtpaar Bierens voor Joodse vluchtelingen waren in de tweede wereldoorlog.

Onderduiken
De vijfjarige Martine, oftewel Martientje zoals Bierens haar noemt, kwam in 1942 op de boerderij van de familie Bierens in Nieuwdorp. Haar familie Cohen wist onder te duiken in Noord-Holland. In de zomer van 1945 werd de familie weer herenigd.

Contact
Na de oorlog hebben de families Bierens en Cohen contact gehouden. Martine Cohen werd na de oorlog ziek en overleed in 1963. Meneer Marinus Bierens overleed in 1965. De heer Emile Cohen hield een toespraak tijdens de begrafenis. Cohen overleed zelf op 91-jarige leeftijd in 1996. Tijdens de uitvaart sprak Kees Bierens.

Deel dit artikel: