'Oplichtende begrafenisondernemer speelde het slim'

MIDDELBURG - De uitvaart van zijn moeder zag er perfect uit volgens Rob van der Bovenkamp uit Middelburg. De ellende begon pas echt toen de eerste betalingsherinnering op de mat viel, terwijl hij al lang had betaald aan de begrafenisondernemer. De uitvaart werd gedaan door Uitvaartzorg Memoriam Walcheren van het tweetal Pamela B. en Rob K.

Uitvaarzorg

Uitvaartzorg Memoriam Walcheren lijkt een spoor van ellende achter te laten. Er zijn zeker vijftien gevallen bekend vanaf begin 2014, waarbij nabestaanden rekeningen en aanmaningen krijgen die eigenlijk voor Pamela B. en Rob K. zijn bedoeld. De uitvaartondernemer neemt een begrafenis aan en biedt de nabestaanden een pakket waar alle kosten in zijn meegenomen. Vervolgens int hij de overlijdensverzekering en het overige geld bij de nabestaanden, maar hij zet het adres van de nabestaande als factuuradres op de papieren. Daardoor gaan alle rekeningen naar de nabestaanden en komen in een later stadium de incassobureaus achter hen aan.

Slim gespeeld
"Hij heeft het slim gespeeld", zegt Van der Bovenkamp. "Hij vroeg: 'zal ik de polissen meenemen voor jullie, dan hoeven jullie daar niet achteraan te lopen.' Wij zijn daar akkoord mee gegaan, zonder te weten wat hij van plan was." In het geval Van der Bovenkamp verkocht Uitvaartzorg Memoriam een totaalpakket en inde daarvoor de begrafenisverzekering van de overledene. Het ging in totaal om een bedrag van 4286 euro en er werd afgesproken om de uitvaart ook voor dat geld te doen. Er zou zelfs nog iets overblijven voor een gedenkplaatje.

 

Adres
De uitvaartondernemer vulde op het aanvraagformulier voor alle diensten en producten het adres van Van der Bovenkamp als factuuradres in. De aanmaningen gaan daardoor niet naar de ondernemer maar naar de nabestaande, die alles al heeft betaald. De afscheidsreceptie bij de Kruitmolen in Middelburg is na ruim twee maanden betaald, maar er staat nog steeds geld open bij de gemeente en bij de bloemist. Van der Bovenkamp heeft aangifte gedaan voor verduistering van geld.

Rechtszaak
Het verhaal van Van der Bovenkamp komt het echtpaar Dirks uit Middelburg bekend voor. Ook zij hebben de uitvaart van een familielid bij Uitvaartzorg Memoriam Walcheren laten doen, maar dan een jaar eerder. Bij hen kwam een deurwaarder langs op de verjaardag van een dochter vanwege de rekeningen die door Rob K. niet waren betaald. De familie Dirks heeft in een rechtszaak gelijk gekregen, maar zijn nog steeds van slag door het financiële gesjoemel rond de begrafenis.

Deel dit artikel: