Advocaten tegen inbraak op YouTube zetten

Zeeuwse advocaten zetten vraagtekens bij het nieuwe wetsvoorstel om makkelijker beelden van strafbare feiten online te zetten. Het gaat om beelden van particulieren en bedrijven om daders te identificeren en de opsporing makkelijker te maken.

Verboden
Op dit moment is het verboden om beelden van bewakingscamera's online te zetten. Maar als het aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) ligt, komt hierin dus verandering. En Volgens Zeeuwse advocaten zitten daar haken en ogen aan.

Nuance
Volgens strafrechtadvocaat Rivka Davidse is een van de bezwaren van het vrij publiceren van beelden dat geen enkele rechtsinstantie de beelden bekijkt voor ze geplaatst worden. Ook ontbreekt volgens de Middelburgse advocaat de nuance op internet. Juridisch is iemand een verdachte tot hij of zij veroordeeld is door een rechter. Volgens Davidse bewijzen reacties op filmpjes dat op internet iemand al snel een dader is.

Orde
De Orde van Advocaten laat in een schriftelijke reactie weten zich zorgen te maken over de privacy. "Het risico op schending van de privacy van omstanders en ten onrechte verdachte personen is groot", aldus Bert Fibbe van de Orde van Advocaten. In het verleden adviseerde de Orde al tegen een soortgelijke aanpassing van de wet.

Reactie
Er kan tot 4 juni worden gereageerd op het wetsvoorstel. Daarna gaat het nog naar de Raad van State en na de zomer wordt er over gestemd in de Tweede Kamer, waar een meerderheid voor het voorstel is.

Deel dit artikel: