Hartjeskussens succesvol bij Zeeuwse ziekenhuizen

Ze begon ruim een jaar geleden met het maken van enkele kussens voor borstkankerpatiƫnten in het Admiraal De Ruiter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes en Vlissingen. Al snel kwam daar het verzoek bij om ook kussentjes te maken voor de palliatieve afdeling.

Workshops

Inmiddels maakt Susan Scheerhoorn uit 's-Heer Arendskerke 250 kussens per jaar en geeft ze workshops zodat oud-patiënten nieuwe patiënten kunnen voorzien van een kussen. Deze workshops voorzien onbewust ook in de behoefte aan lotgenotenbijeenkomsten.

Voor patiënten door patiënten
Susan Scheerhoorn kan het maken van kussens zelf even niet meer aan omdat ze meerdere keren aan haar rug is geopereerd en een nieuwe heup krijgt. Maar handig en creatief als ze is, regelt de initiatiefnemer van de hartjeskussens versterking. Het ADRZ organiseert cursusdagen waarop oud-patiënten leren om kussens te maken.

Heart Pillows
De hartjeskussens, ook wel 'heart pillows' genoemd, passen precies onder de oksel van patiënten en verzacht de pijn na een borstoperatie. De kussens zijn niet alleen bedoeld als ondersteuning van de wond maar zijn ook letterlijk een hart onder de riem. "Ik ben blij dat ik mijn steentje bij kan dragen voor hen in deze moeilijke tijd", zegt de initiatiefnemer. Volgens mammaverpleegkundige Anja Kluijfhout van het ADRZ draagt het kussen bij aan de genezing van de wond. Ervaringen van patiënten leren dat een autogordel minder pijnlijk is met het kussen erbij en het is ook makkelijker om te slapen met een heart pillow in je zij.

Amerika
Het initiatief komt oorspronkelijk uit Amerika. Scheerhoorn zag het in een ziekenhuis in Capelle aan den IJssel. Ze zocht contact met de bedenkers en kreeg het patroon op voorwaarde dat ze de kussens op vrijwillige basis zou verspreiden. Steeds meer Zeeuwse partijen ondersteunen het initiatief. Zo zorgt de Ruilwinkel in Goes voor de stof, en doneren particulieren de vullingen. Verder stelt de Stichting Vrienden van het ADRZ financiële middelen beschikbaar om de kussens te kunnen maken.

Deel dit artikel: