Veilinghuis niet verbaasd over lage opbrengst veiling Kimpe

De kunstwerken van Zeeuwse schilder Reimond Kimpe hebben woensdagavond tijdens een veiling in het Zeeuws Veilinghuis 22.000 euro opgebracht. Tijdens de veiling gingen er elf werken van Kimpe onder de hamer, waarvan zes werden verkocht. Het gaat hier om schilderijen en tekeningen.

Verrast

Het Zeeuws Veilinghuis is bij monde van directeur René de Visser niet verrast van de lage opbrengst van de veiling. "Ik weet dat Kimpe in Zeeland nog steeds flink verzameld wordt. Maar verzamelaars die al een mooie collectie hebben, die zoeken echt naar bijzondere dingen. En je merkt dat de stukken hier, die wat minder bijzonder zijn, ook gewoon moeilijk verkocht worden."


Bijzonder
Dat er elf werken van Kimpe geveild worden op één avond, is volgens veilingmeester Jeroen de Kuiper best bijzonder. "Het gebeurt niet zo heel vaak, meestal hebben we er maar een paar."

Tweede Wereldoorlog
Kimpe is een omstreden schilder. Er hing een schilderij van hem in het gemeentehuis van Middelburg, maar toen duidelijk werd dat Kimpe in de Tweede Wereldoorlog verkeerde dingen heeft gedaan, is het schilderij weer weg gehaald.

Hoogste bod
Bij de veiling waren zo'n dertig mensen aanwezig in de zaal. Maar ook telefonisch en via internet werd er geboden. In totaal werden deze avond 118 schilderijen geveild. Het hoogste bod van de avond kwam vanuit Turkije en werd gedaan op het schilderij 'Weeshuis van Kampen' van Cornelis Springer. Dat kunstwerk werd voor 65.000 euro afgehamerd.

Deel dit artikel: