Canada adopteert Bevrijdingsmuseum

Het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp wordt geadopteerd door Canada. De Canadese ambassadeur zelf wordt beschermheer van het museum. De Canadezen speelden een belangrijke rol bij de bevrijding van het zuidelijke deel van Zeeland eind 1944. Tijdens de Slag om de Schelde sneuvelden zo'n 5.000 Canadese soldaten.

Onderbelicht
De Slag om de Schelde is in de geschiedenis altijd onderbelicht gebleven. Maar in het Bevrijdingsmuseum staat deze strijd centraal. Het museum krijgt een centrale rol in de herdenking van de Slag om de Schelde. Verder gaat het museum in Nieuwdorp na de adoptie samenwerken met musea in Canada. De verwachting is, dat het museum hierdoor ook meer toeristen uit binnen- en buitenland gaat aantrekken.

Overeenkomst
Canada heeft vorig jaar samen met de provincies Zeeland en Brabant een overeenkomst gesloten om de Slag om de Schelde meer op de kaart te zetten. De Slag om de Schelde werd aan het einde van de Tweede Wereldoorlog geleverd om een vrije doorgang naar Antwerpen te garanderen. Die was van cruciaal belang voor de bevoorrading van de geallieerden.

Bevrijdingspark
Bij het Bevrijdingsmuseum wordt nog hard gewerkt aan het zogenoemde Bevrijdingspark. In het park wordt een polder nagemaakt uit de oorlogsperiode. In deze polder komen onder meer een noodkerk, een tentoonstellingspaviljoen en een stiltebos. Een baileybrug is vorig jaar al geplaatst.

Het is de bedoeling dat het Bevrijdingspark in het voorjaar van 2017 open gaat voor het publiek.

Deel dit artikel: