Forse huurverhoging Vlissingse sportaccommodaties

Vlissingse sportverenigingen gaan vanaf 1 juli 33 procent meer huur betalen voor hun accommodatie. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten.

Teleurgesteld
In de raadszaal zaten de sportverenigingen, die teleurgesteld zijn in het besluit van de gemeenteraad. "Als je kijkt naar de jeugd en dat er zoveel mensen in armoede leven, dat klopt gewoon niet. Wat wij nu gaan doen is het aantal sporturen voor onze leden minderen. Daarmee haalt Stroosnijder zijn bezuiniging van 100.000 euro ook niet," aldus een geëmotioneerde Eli Klaassen van BC De Astroïden.

Contributiestijging
VC Vlissingen gaat nog een stap verder. De voetbalvereniging gaat de contributie verder verhogen. In december had de club al aangekondigd vanaf komend seizoen de contributie te verhogen. Daar komt nu nog een bedrag bovenop.

Inkomstensprong
Wethouder Sem Stroosnijder verwacht een hele grote inkomstensprong te kunnen maken met deze maatregel. Het PvdA-gemeenteraadslid Barend de Lange verwacht dat juist niet. "De vorige keer dat verhoging van de huur van de sportaccommodaties werd toegepast heeft dat niet ook geleid tot wat ze hadden verwacht. Toen verhoogden ze met 7,5 procent."

Communicatie
Zowel voor- als tegenstanders zijn het erover eens dat er in dit proces niet goed gecommuniceerd is. Volgens PvdA-gemeenteraadslid Barend de Lange, tegenstander van de huurverhoging, ligt de fout bij de gemeente: "We zien dat de gemeente vooral zendt, maar niet luistert naar een sportvereniging die een hand uitreikt en zegt dat ze de huur kunnen verhogen met 10 procent." Volgens Mark Weug van de Lokale Partij Vlissingen (LPV) is er juist door de sportverenigingen niet goed gecommuniceerd.

Oppositie
Tamara Vork-Ritter van de VVD had samen met andere oppositiepartijen een amendement ingediend tegen het voorstel, maar kreeg hiervoor niet genoeg stemmen van de hele raad. "We weten dat er bezuinigd moet worden, maar dat moet je dan wel doen met de verenigingen zelf, en niet ondanks de mensen", aldus Vork-Ritter. Het voorstel van de oppositie redde het uiteindelijk niet. Het voorstel van het college van burgemeester en wethouders werd uiteindelijk met vijftien stemmen voor en tien stemmen tegen aangenomen.

Deel dit artikel: