Dit zijn de nieuwe bussen voor Zeeland

De eerste tien nieuwe bussen worden deze week afgeleverd bij vervoersbedrijf Connexxion. De bussen zijn in Tsjechië gemaakt en worden door Deba, een dealer in Kapelle, afgeleverd. Daar worden de laatste handelingen verricht aan de bussen. De komende vier tot vijf weken volgen er nog ruim veertig.

Diesel
De bussen zien er anders uit dan de oude. Ze zijn overwegend wit en op de zijkant staan afbeeldingen van meeuwen, duinen, de Stormvloedkering en een silhouet van een kerk. De bussen rijden op diesel. Dat is goedkoper dan andere brandstof en door de nieuwe modellen ook niet meer zo slecht voor het milieu, volgens de dealer.

Prijs
Voor Deba is het een belangrijke order. Ook al maken ze de bussen niet zelf; het afleveren, het leveren van materialen en de ondersteuning biedt werk aan acht man extra. Welk bedrag er met de order gemoeid is wil Deba niet zeggen. Maar de gemiddelde prijs van een bus is al snel drie ton.

Connecion
Connexxion heeft eind vorig jaar de concessie binnengesleept voor het busvervoer in heel Zeeland voor tien jaar. Voorheen verzorgde Veolia een deel van het busvervoer in Zeeuws-Vlaanderen. Sommige oude bussen van Connexxion blijven overigens in Zeeland rijden. Een ander deel gaat buiten de provincie rijden.

Meer over dit onderwerp:
Bevelanden bussen Connexion deba ov tsjechie vervoer
Deel dit artikel: