Geld binnen voor afluisteren bruinvissen

De financiering van Studio Bruinvis op het havenhoofd van Zierikzee is rond. Stichting Rugvin hoopt in september het geluid van bruinvissen in de Oosterschelde te kunnen beluisteren. Dit door het plaatsen van afluisterapparatuur aan een boei in de Oosterschelde.

Crowdfunding
Bedrijven, fondsen, de gemeente Schouwen-Duiveland en Nationaal Park Oosterschelde hadden al 60.000 euro beschikbaar gesteld. De overige 10.000 euro is nu opgehaald via crowdfunding, meldt de stichting op haar website. Rugvin gaat over tot de aanvraag van de vergunning voor het project. Ook wordt een begin gemaakt aan de restauratie van de beoogde boei.

Luidspreker
Die installatie bestaat uit een microfoon onder een boei op zee en een luidspreker aan land. De microfoon pikt de geluiden van de bruinvissen op en zendt die naar de installatie op het havenhoofd waar die geluiden live worden afgespeeld.

Ultrasoon
De bruinvis is Europa's kleinste walvisachtige. Ze gebruiken, net als de meeste andere walvisachtigen, ultrasoon geluid om onder water te navigeren, te communiceren en om prooien te vinden. De installatie pikt dat geluid op en zet het om naar geluid dat hoorbaar is voor mensen.

Deel dit artikel: