Weinig Zeeuwse rijscholen spelen in op tractorrijbewijs

Slechts enkele Zeeuwse rijscholen spelen in op de invoering van het tractorrijbewijs per 1 juli. Door de hoge kosten is het aanschaffen van een tractor met dubbele bediening niet voor elke rijschool weggelegd. Het tractorrijbewijs (T-rijbewijs) wordt ingevoerd, om de verkeersveiligheid te verhogen.

Investering
Ko Dek van de gelijknamige rijschool is een van de weinige rijschoolhouders die een tractor heeft gekocht. De kosten voor de trekker, aanhangwagen en de opleiding voor zijn instructeurs bedragen zo'n 150.000 euro. De rijschoolhouder verwacht zijn investering niet direct terug te verdienen, maar zegt dat de markt gewoon verwacht dat zijn rijschool dit aanbiedt.

Jongeren
Het T-rijbewijs is bedoeld voor iedereen die op de openbare weg rijdt met een landbouw- of bosbouwtrekker. Wie op 1 juli rijbewijs B bezit, heeft nog tien jaar de tijd om de categorie T bij te schrijven op het rijbewijs zonder hiervoor examen af te moeten leggen. In de praktijk betekent dit dat vooral jongeren die nog geen rijbewijs hebben en trekker willen rijden eerst hun T-rijbewijs moeten halen. Het tractorrijbewijs kan vanaf zestien jaar gehaald worden.

Verkeersveiligheid
De invoering van het tractorrijbewijs moet leiden tot meer verkeersveiligheid. Volgens een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is de verkeersveiligheid in Nederland de laatste twintig jaar sterk verbeterd, maar blijft het aantal ongelukken met landbouwvoertuigen relatief hoog.

Deel dit artikel: