Bekende filmmakers promoten Zeeuws-Vlaanderen

Jan Lievens uit IJzendijke maakt samen met een groep bekende filmmakers een speelfilm over Zeeuws-Vlaanderen. Met de film wil hij het imago van het gebied opkrikken en de leegloop tegen gaan.

Leegloop

Volgens het CBS daalt het inwoneraantal in Zeeuws-Vlaanderen elke maand met vijftig mensen. De verwachting is dat dit de komende tientallen jaren doorzet. Tijd om daar verandering in te brengen, dacht Lievens en ging er mee aan de slag. "Een speelfilm houden mensen beter op het netvlies dan een gewone promotiefilm", onderbouwt Lievens zijn keuze.


Topkwaliteit

Het moet een film van topkwaliteit worden. Producent Gijs van de Westelaken van Column Film gaat de film mede produceren. Hij is bekend van kaskrakers als Gooische Vrouwen, De Verbouwing en de Zeeuwse film Dorsvloer vol Confetti. Eddy Terstall zal samen met Erik Wünsch het scenario schrijven en de regie verzorgen. Terstalls bekendste film is Simon, waarmee hij vier Gouden Kalveren in de wacht sleepte. Daarnaast spelen er ook een aantal Zeeuwen in de film mee, onder wie de beroemde kok Sergio Herman.


Petit Paris

De film gaat over Max, die 'undercover' gaat wonen in het dorp IJzendijke. Daar moet hij er op een slinkse manier voor zorgen dat er in die regio zo veel mogelijk windmolens worden geplaatst. De naam van de film is Petit Paris omdat dat de bijnaam van IJzendijke is. De naam Petit Paris kent vele oorsprongen: volgens de filmmaker uit IJzendijke is de belangrijkste dat de Franse politiek leider Napoleon in de negentiende eeuw zijn administratie in het dorp liet doen.


Investeerders

Jan Lievens zoekt nog naar investeerders om de laatste euro's voor de film bij elkaar te krijgen. Als hij het streefbedrag haalt zullen de opnames in de eerste helft van volgend jaar plaatsvinden. Eind van het jaar zal de film in Nederlandse en Belgische bioscopen draaien.

Deel dit artikel: