ZMf voert campagne voor steun windmolenpark

Het Zeeuws consortium dat een windmolenpark voor de Zeeuwse kust wil bouwen probeert in de provincie meer draagvlak te krijgen voor de bouw van de molens. Tjeu van Mierlo van de Zeeuwse Milieufederatie ZMf heeft laten weten het plan door te zetten.

Westerschelde
Het is de bedoeling dat het windmolenpark op 22 kilometer voor de Zeeuwse kust komt te liggen, in de monding van de Westerschelde. Zo'n 250 windmolens moeten jaarlijks rond de 700 megawatt aan energie op gaan wekken. Dat is anderhalf keer zo veel als de kerncentrale in Borssele nu levert.

Investeerders
Het windmolenpark vergt een investering van twee tot twee-en-een-half miljard euro. Het consortium is daarvoor in gesprek met investeerders. Het ondernemingsplan voor het windmolenpark is nog niet helemaal rond. De initiatiefnemers gaan nu op zoek naar meer draagvlak in de provincie. Die campagne richt zich volgens Tjeu van Mierlo van de ZMf vooral op de angst voor mogelijke horizon-vervuiling.

Horizonvervuiling
Door de ligging, minstens 22 kilometer buiten de kust, zou het windmolenpark geen horizonvervuiling op moeten leveren. Volgens het consortium zijn ze niet te zien vanaf de Zeeuwse stranden. De bouw en de exploitatie van het windmolenpark kan volgens de initiatiefnemers veel werkgelegenheid voor Zeeland opleveren. Naar schatting vijf tot zeshonderd banen tijdens de bouw, en daarna 140 structurele banen voor het onderhoud.

Consortium
De Zeeuwse Milieu Federatie heeft in 2009 het initiatief genomen voor de bouw van het windmolenpark. Daarvoor is een consortium opgericht met de naam ZOWP, het Zeeuws Offshore Wind Project. Dat bestaat uit de ZMf, Zeeland Seaports, Delta, Heerema, Verbrugge en Zeeuwind. In maart 2016 moet duidelijk zijn welke partijen een bod uitbrengen op de bouw van het windmolenpark, en wie er mee aan de slag mag.

Lees ook:

- Akkoord over groot windmolenpark in zee
- 'Miljoenen voor windmolenpark onmisbaar'
- 'Mogelijk honderden miljoenen voor windpark Borssele'
- ZMf: concrete plannen voor windmolenpark

Deel dit artikel: